30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suvi kuum, asfalt sulab linnas...

Üürikorterite turg on varasemate aastatega võrreldes elavnenud ning ka hinnad on tõusnud. Samas peetakse mugavust hinnast tähtsamaks.

Kinnisvaraveebe sirvides jääb silma kümneid Pärnus asuvaid üürikortereid. Leidub nii ühe-, kahe-, kolme- kui ka neljatoalisi, endale sobiva peaks leidma igaüks. Ühetoalised püsivad enamjaolt 3000-5000 krooni vahemikus, kahetoalised 5000-7000 krooni ja kolmetoalised 7000-8000 krooni vahel. Ent Eesti on vaba maa, kus igaüks võib maksta nii palju, kui süda lustib: pakutakse ka nelja tuba 6000 ja ühtainust tuba 10 000 krooni eest.

Haapsalu on Pärnust pisem ja valik selle võrra hõredam. Reaalseid korteripakkumisi näib olevat tosina jagu. Enamik neist on ühe- ja kahetoalised, ehkki ka üks kolmetoaline korter on Läänemaa pealinna ära eksinud. Hinnad on madalamad kui Pärnus: ühe toa saab kätte keskmiselt 2000-3000 krooni eest kuus, kahe eest peab välja käima 4000-5000 krooni, kuid on ka üksikuid 2000krooniseid pindu.

Kinnisvaraportaalide andmeil on Kuressaares kortereid saadaval vaid neli. Kolm neist on kahe- ja üks kolmetoaline, kuuüür 4000 ja 6300 vahel.

Kui Pärnu ja Haapsalu korteritest pole kinnisvaraportaalides puudust, siis Narva-Jõesuus pakuvad suuremad portaalid kokku seitset eluaset ning neistki kolm asuvad hostelis.

Kahetoaliste korterite üür jääb 2500-3000 krooni kanti, hostelis küsitakse aga 420-600 krooni ööpäevas.

Internet pole muidugi päriselu. Ühelt poolt võib ette tulla lisakulusid - ehkki suvel ei tohiks kommunaalmaksed hiiglaslikud olla, ei kao nad sellegipoolest kuhugi. Teisalt võivad võrku riputatud kuulutused olla seal tunamullusest talvest saati ning korteriomanikule helistades võib selguda kõikvõimalikke häirivaid üksikasju.

Rime Kinnisvara maakleri Merike Orgvee kogemus näitab, et lühiajaline hind jääb pigem portaalides pakutava ülaserva. Suvel Pärnus küsitava 8000-18 000 krooni eest võib pikemalt üürides saada korteri kaks-kolm korda kauemaks. Paraku ei ole rannapuhkus talvel eriti populaarne.

LVM Kinnisvara maakler Ingmar Saksing nentis, et nädalalõpp Pärnus maksab pea sama palju kui terve nädal, kuu eest tahetakse aga kahe nädalalõpu hinda - üür algab vastavalt 3000 ja 6000 kroonist. "Lühematel perioodidel sisalduvad hinnas vesi, elekter, küte ja nii edasi, pikematel perioodidel (näiteks kuu) need aga tavaliselt lisanduvad üürile." Kuressaare hinnad on ligikaudu samad ning jällegi on lühike puhkus suhteliselt kallim kui pikk. "Pikemaajalise üürilepingu korral võib ühe-kahetoalise korteri üürile võtta alates 3000 kroonist. Samas küsitakse ka rohkem - see sõltub jälle korteri asukohast ja korrasolekust. Kolme-neljatoalise korteri ühe kuu üür algab 3500 kroonist," selgitas Saksing.

Haapsalus kuust lühemaks ajaks korterit naljalt ei leiagi. Tšaikovski kuulsal pingil siiski ööbima ei pea, hädast aitavad välja puhkemajad. Arco Vara Haapsalu esinduse juhataja Kerli Nilp ütles, et Haapsalu korterite hinnad jäävad Pärnu ja Narva-Jõesuu omade vahele. Kahe-kolmetoaliste korterite eest küsitakse 4000-5500 krooni kuus.

Tal oli ka viimasest ajast hea näide tuua: hiljuti vahendas Arco Vara Haapsalu südalinnas kahetoalise korteri (49,4 m2). "Korter on maitsekalt sisustatud ning kuuenda korruse akendest avanevad võrratud vaated merele ja vanalinnale. Plussiks on kindlasti see, et korteris on kogu sisustus alates mööblist ja lõpetades köögitehnikaga," kirjeldas Nilp.

"Kuna hind on Haapsalu kohta kõrge, leidsin üürniku ühe-kahe nädalaga. Sai sõlmitud pikaajaline üürileping. Huvi selle üürikorteri vastu tunti aga rohkemgi ja lepingu sõlmisime juba esimese huvilisega," lisas ta.

Üürnik Triin Laasi kiitis tehtud kaupa: "Olen väga rahul! See vastab täpselt minu vajadustele: parkimismaja, kesklinn, korteri planeering, suurepärased vaated. Peamine ju ongi, et see mulle sobib ja seal ennast hästi tunnen."

Kerli Nilp usub, et ka korteriomanik on kaubaga rahul: "Üürileping sõlmiti tema soovitud tingimustel ja suhteliselt ruttu. Samuti ei tule niipea uue üürniku otsimisega tegelema hakata."

Mugavus rahast tähtsam Merike Orgvee

Rime Kinnisvara Pärnu üürikorterite maakler

Suvekorterite pakkumisi on palju, kuid omanikud küsivad kõrget hinda, tihti ei ole korteri kvaliteedi ja hinna suhe paigas.

Pärnu suvekorterite üüriturg on ilmatundlik, inimesed ei planeeri oma Pärnus puhkamisi nii pikalt ette kui mõned aastad varem. Kortereid üüritakse põhiliselt vaid kesklinna ja rannarajooni, seega on omanikel seal kerge kortereid välja üürida. Hinnatase kuuks ajaks üüritavatel korteritel on 8000-18 000 krooni. Peamiseks muutuseks võrreldes eelmise aastaga on, et inimesed on nõus rohkem maksma, et saada korralik korter heas piirkonnas. Varem oli hind olulisem kui mugavused. Üldine üürikorterite hinnatase on pigem veidi langenud.

Üüri tõstavad vaade ja sisustus Kerli Nilp

Arco Vara Haapsalu esinduse juhataja

Suvepuhkuse ajaks Haapsalusse korterit leida on suhteliselt keeruline. Enamik kinnisvaraomanikke huvitub pikaajalistest üürilepingutest.

Ent kui kõik klapib, antakse korter üürile ka vaid suvekuudeks. Üürniku leidmine sõltub eelkõige pakutavast pinnast ja selle hinnast.

Pigem eelistatakse natuke kallimaid, kuid heas korras ning kena sisustusega kortereid. Hinnad jäävad vahemikku 4000-5500 krooni kahe-kolmetoaliste korterite eest kuus, lisanduvad kommunaalmaksed. Haapsalu on väike linn ning linnaosades hinnavahesid täheldada ei saa.

Kõrgemad hinnad on päris mereäärsetes majades. Ilusa vaatega korterile on kergem klienti leida, sest emotsioon võib tihti valiku otsustada.

Odavamad üürikorterid Kastani rajooni uutes majades lähevad samuti kiiresti kaubaks. Hea näide on ülemöödunud nädalast: omaniku meie poole pöördumise ja üürilepingu sõlmimise vahele jäi vaid mõni tund ning kuulutus kuhugi üles ei jõudnudki.

Üüriturg on viimasel aastal aktiviseerunud ja järjest rohkem pöördutakse kinnisvarabüroode poole. Hinnad on ühtlaselt tõusnud ja usun, et tõusevad veelgi. Suvel õnnestub saada korteri eest paremat hinda, aga aasta ringi tuleb siiski arvestada kohalike inimeste maksevõimega.

Tänavu puhkavad Eestis eestlased Ingmar Saksing

LVM Kinnisvara maakler

Pärnus on sel suvel kesklinnas ja rannarajoonis korterit üürile anda lihtne, lühemaks ajaks leida aga keeruline. Kõige enam soovitakse kortereid nädalalõpuks või nädalaks. Teised piirkonnad (Ülejõe, Rääma, Vana-Pärnu) pakuvad vähem huvi ja on atraktiivsed vaid madala hinna korral. Eelistatakse uusi või uuemaid kortereid. Lühemate lepingute puhul eeldatakse, et olemas on kõik vajalik kuni pipra- ja soolatoosini välja.

Üürid kõiguvad suuresti sõltuvalt perioodist, ülemine piir on 20 000-30 000. Selles hinnaklassis sisaldub juba koristus, koht autole ja vahel ka kaatrile. Küsitakse ka elamuid, kuid suviselt turult neid ei leia. Valdavalt soovitakse korterit suveks randa või ranna ja kesklinna piirile.

Varem üürisid peamiselt soomlased ja rootslased, nüüd on ülekaalus eestlased.

Kuressaare üüriturg on aktiivne. Suvel elavdavad seda suvitajad, kuid nõudlus püsib ka talvel. Paljud noored pered otsustavad üürikorteri kasuks. Üürimist soodustavad pankade karmistunud laenupoliitika ja laenuintresside tõus, samas sunnib pikenev müügiaeg omanikke korterit välja üürima.

Suvel soovivad kortereid eelkõige suvekülalised, seda nii mõneks päevaks kui ka pikemaks ajaks. Nädalalõpuks saab möbleeritud korteri alates 3500, terveks nädalaks alates 6000 kroonist. Hind sõltub korteri suurusest, asukohast ja seisukorrast.

Eelistatakse kesklinna ja Kuressaare uuemaid linnaosi (Ida-Niidu ja Tuulte-Roosi). Võrreldes eelmise aastaga on üürikorterite nõudlus suurenenud, samas on kasvanud ka hinnad. Kui mullu võis korteri saada veel 2000 krooni eest kuus, siis tänavu on raske midagi vähema kui 3000 krooni eest leida.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474