30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA aitab suuri kütusefirmasid Iraagi maardlatesse

Iraagi valitsus kuulutas täna välja pakkumise kuue suure naftamaardla kasutamiseks, üritades nii suurendada riigi naftatoodangut. Menetluse arhitektid on aga Washingtonis ja on väidetavalt aitamas võidule mõnd suurfirmat.

Grupp Ameerika nõuandjaid, keda juhtis väike riigidepartemangu tiim, mängis siduvat osa lepingusuhete loomisel Iraagi valitsuse ja viie suure Lääne naftafirma vahel mõnede riigi suurimate naftaväljade arendamisel, kirjutas USA valitsusallikaile toetudes New York Times.

Pakkumisele on kvalifitseerunud 35 ettevõtet, vahendas AP Iraagi naftaministrit Hussain al-Shahristani`t. Nende hulgas on Shell, BP, ExxonMobil, Total ja Chevron. Ministri sõnul on kõik kõnealused maardlad ka praegu kasutusel, kuid uued lepingud tõstaks riigi naftatootmist 1,5 miljoni barreli võrra päevas. Pakkumistähtaeg on järgmise aasta märts ning eellepingute sõlmimise aeg sama aasta juuni.

Ameeriklaste selles protsessis osalemise avalikustamine pakkumise väljakuulutamise eelõhtul on esimene otsene kinnitus Bushi valitsuse osalusest Iraagi naftatootmise äritegevuseks avamise tehinguis ning selle peale on oodata kriitikat, märkis New York Times.

Iraagi sõja vastaste hinnangul töötab Bushi administratsioon kulisside taga, et tagada Lääne suurfirmadele ligipääs Iraagi naftavarudele samal ajal kui enamus naftatootjaid riike üritab rahvusvaheliste suurfirmade mõju piirata. Ajalehe allikate teatel kirjutasid ameeriklased Iraagi valitsusele valmis lepinguprojektid ja tegid detailseid ettepanekuid. Ametlike kinnituste kohaselt on asi piirdunud tehnilise abiga Iraagi personalipuuduses vaevlevale riigiaparaadile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474