1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muhu võib kahe kilomeetri sisse saada kaks jahisadamat

Muhu vallas on üheaegselt käivitunud kaks turismiarenduse projekti, mille tulemusel võidakse saare põhjarannikule rajada vähem kui kahe kilomeetrise vahega kaks sadamat.

Ettevõtja Rain Leht soovib Pallasmaa külasse rajada puhkekompleksi koos 50 kohalise jahisadamaga ning Eestis elav Soome kodanik Hannu-Johannes Kinnunen soovib Seaninale ehitada tervisekeskuse koos väikelaevade kaiga. Muhu põhjarannikul asuvate külade vahemaa on linnulennult vähem kui kaks kilomeetrit, mis loob kahe sadama vahele paratamatult kurnava konkurentsi, kirjutas Oma Saar.

“Ei kujuta seal kahte konkureerivat sadamat hästi ette, kui see teoks saab, on see ettevõtjate äririsk,” ütles Oma Saarele Muhu valla arendusnõunik Aado Keskpaik. Tema sõnul vajab Muhu põhjarannik iseenesest ühte külalissadamat, kuid vahemaa kahe sadama vahel peaks olema vähemalt 30 km.

“Tarbija valib, millisesse poodi ta läheb või kus ta ostab: kus on parem, sinna minnakse ja kus on odavam, sealt ostetakse,” rääkis Pallasmaa projekti arendaja Rain Leht, kes enda sõnul soovib Seanina puhkekomplekis arendajale igal juhul õnnestumist.

Mida rohkem Muhus sadamakohti tekib, seda parem kokkuvõttes kõigile, leidis ta. “Me oleme mereriik ja mererahvas, aga väikesadamate võrk on Eestis välja arendamata. Tegelikult võiks olla iga viie miili tagant üks sadam,” lausus Leht, kelle sõnul on Pallasmaal sadama rajamiseks ideaalsed tingimused. Seanina projekti eestvedaja Hannu-Johannes Kinnuneniga Oma Saarele eile ühendust saada ei õnnestunud.

Pallasmaa külavanem ja Muhu valla ehitusnõunik Indrek Võeras on seisukohal, et kavandatud mahus puhkekompleksi ja sadama rajamine Pallasmaale põhjustab kohalike elanike elukvaliteedile ja põlvkondade vältel väljakujunenud elutegevusele korvamatut kahju.

Võerase hinnangul Seanina turismi arenduseks märgatavalt soodsam paik, kuna seal on tegemist vana kalatööstuse varemete ja lagunevate hoonetega. “See on üks Muhu saare suuremaid häbiplekke, mis tuleb korda saada,” lausus Võeras. Pealegi on sealne kogukond suurema meluga harjunud, kuna kalatööstuses käis aastakümneid tööl sadu inimesi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474