2. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Josing: lootused kiirele tõusule on naiivsed

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on lootused majanduse kiirele tõusule naiivsed.

Instituudi direktor Marje Josing tutvustas täna ettevõtjate ja elanike hinnanguid majandusele. Konjunktuuribaromeetritest selgus, et majandus jätkab endiselt jahtumist. Samuti selgus, et juuni majandususaldusindeks on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga langenud 20,6 punkti võrra.

Tööstusettevõtete kindlustunne on pikaajalisest keskmisest madalamal tasemel, kui varemalt. Siiski selgus, et üle pooltel tööstusettevõtetel oli tellimuste maht tavapärasel tasemel. Vaid 35% oli tellimustega kitsas käes.

Tegurid, mis pidurdavad tööstusettevõtete toodangu kasvu olid käimasoleva aasta teises kvartalis ebapiisav nõudlus. Kui möödunud aasta samal ajal tõid nõudluse puudumise teguri välja 22% küsitletud ettevõtetest siis tänavu oli see protsent rohkem kui kahekordistunud, ehk 56%. Kui mullu kaeveldi tööjõu puuduse üle tootmissektoris, siis tänavu tunnistasid vaid 10% vastanud ettevõtetest, et toodangu mahu kasvu taga on puuduv tööjõud.

Josingi tõi välja, et töötuse protsent võib hakata käesoleva aasta sügis-talvisel perioodil tõusma, kuna ettevõtted püüavad kulusid optimeerida.

Ehitussektorist rääkides tõi Josing välja, et tugevamad ettevõtted jäävad ellu ning võivad toota isegi kasumit. Kuid ettevõtetel, kes peost suhu elavad läheb raskeks ning tõenäoliselt on nad sunnitud turult lahkuma.

Ehitusturul prognoositakse iga kolmanda ettevõte töödemahu langemist järgneva kolme kuu jooksul. Vaatamata langenud nõudlusele loodab 23% ettevõtetest mahtude kasvule. Aasta tagasi ootasid mahtude kasvamist tervelt 40% ettevõtetest. Ebapiisav nõudlus takistab pea 67% ettevõtete arengut, aasta tagasi vaevlesid ebapiisava nõudluse käes vaid 5% ettevõtetest. 7% ettevõtetest väitsid, et nende töömahud seisavad ebapiisava tööjõu taga. Eelmise aasta samal ajal oli nende ettevõtete protsent pea 9 korda suurem ehk 61.

26% ehitusettevõtetest kaalus juunis mahtude elavdamiseks järgneva kolme kuu jooksul ehitustööde hindu alandada.

Lisaks kahele eelnevale sektorile on langenud ka jaekaubandusettevõtete kindlustunne. Eelmisel aastal prognoosisid, samal perioodil, müügikasvu 61% ettevõtetest. Praegu aga on see protsent langenud 37ele protsendile.

Ka tarbijate endi kindlustunne on jätkuvalt madal ning usutakse lähemal ajal tööpuuduse tõusu. Tuleb tõdeda, et perekondade rahanduslik seis on rahuldav. Vähendatud on ebavajalike kulutusi ning rohkem on hakatud säästma.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474