11. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IIZI: süüdistused on põhjendamatud

IIZI Kindlustusmaakleri juhatuse esimees Risto Rossar ütles, et IIZI vastu esitatud süüdistused on põhjendamatud ning me teeme omalt poolt kõik, et välja selgitada, miks LKF meid infolekkes süüdistanud on.

"Lähtuvalt Äripäeva artiklis mainitud süüdistusest IIZI Kindlustusmaakleri vastu, süüdistatuna infolekkes Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) andmebaasidest, teavitame teid, et IIZI vastu esitatud süüdistused on põhjendatamatud ning me teeme omalt poolt kõik, et välja selgitada, miks LKF meid infolekkes süüdistanud on. Eeldatavasti on tegemist LKFi poolse katsega piirata maaklerite juurdepääsu oma andmebaasides sisalduvale teabele ning osaga LKFi ja ERGO Kindlustuse algatusest piirata liikluskindlustuse müüki maaklerite kanalis," kommenteeris IIZI Kindlustusmaakleri juhatuse esimees Risto Rossar 11. juuli Äripäevas avaldatud artiklit “Kahtlustus: infovargus. IIZI tõmmatud andmeskandaali”.

IIZI on automaatset andmevahetust teinud juba väga pikka aega ning igapäevase praktikana. "Me väljastame ligi 1000 liikluskindlustuse poliisi päevas. Kinnitan, et kõik meie poolt tehtud automaatsed andmevahetused on tehtud ainult meie poolt väljastatud poliiside andmetele ning on kooskõlas seaduste ja kindlustusandjatega saavutatud kokkulepetega. Ka ERGO Kindlustust on automaatsest andmevahetusest informeeritud ning ERGO on andnud oma nõusoleku sellisel kujul andmete vahetamiseks," ütles Rossar.

IIZI: ERGOl on tõsine hirm uute turuletungivate seltside ees

Rääkides Eesti kindlustusturul praegu toimuvast laiemalt, märkis IIZI juht, et suurt turuosa omav ERGO Kindlustus püüab ebaausate võtetega oma hetkepositsiooni iga hinna eest säilitada. "Neil on tõsine hirm uute turuletungivate seltside ees, kes tänu kindlustusmaaklerite suurele osakaalule ja väga heale müügivõrgule saavad väga lihtsalt ja odavalt soovi korral Eestis tegutsema hakata. Sisuliselt peab uuel tulijal olema hea toode ja parem hind, aga ta ei pea hakkama ERGO Kindlustuse püüdmiseks investeerima oma müügivõrgu, esinduste jms ülesehitamisse. Maakleritepõhised tehingud kindlustusturul tagavad kõigi jaoks nii konkreetsete pakkumiste kui kogu turupildi läbipaistvuse, mis suurendab konkurentsi ja on kliendi huvides.

Kui maaklereid pole, kaob ka läbipaistvus, s.t toodete ja hindade otsene ning lihtne võrreldavus. Asjade sellisest käigust võidavad ainult praegu kõige suuremat turuosa ja müügivõrku omavad kindlustusseltsid - kõik teised, ennekõike aga kliendid, kaotavad. Klient ei pruugi enam turult leida üles tema vajadustele kõige paremini vastavat toodet ja veelgi enam - ta ei pruugi enam saada seda osta turu hetke parima hinnaga. Perspektiivis viib selline areng kindlustustoodete hinnatõusuni, mida liikluskindlustuses juba näha ongi."

Kokkuvõttes on lõppkliendi vaatepunktist ju asi selge - nemad praegusest ERGO Kindlustuse poolsest turu ümberkorraldamise katsest midagi ei võida, sest ega ERGO ilma maakleri vahenduseta midagi odavamalt, paremini ega kiiremini ei hakka tegema, seisab IIZI avalduses. "Kindlustusturul praegu toimuv ERGO Kindlustuse ja LKFi poolt IIZI vastu esitatud süüdistuste ümber, on lihtsalt osa sellest lahingust, mida üks turul mõjukas selts on alustanud oma positsioonide kindlustamiseks."

ERGO palus infolekke põhjustajal andmed kustutada

Selgituseks tänases Äripäeva artiklis avaldatud infole kinnitab ERGO Kindlustus, et hetkel ei kujuta tehtud masspäring ERGO klientidele ohtu, sest nii ERGO kui LKF on võtnud tarvitusele meetmed selle vältimiseks.

„ERGO on käskinud päringu tegijatel päringu teel saadud andmed kustutada. Samuti on ERGO lõpetanud igasuguse koostöö IIZI Kindlustusmaakler ASiga,” ütles juhatuse liige Sergei Vahnitski.

Suurim infoleke kindlustusmaastikul

Eesti suurim kindlustusmaakler Iizi on koos IT-arendusfirmaga Indium ja selle juhi Indrek Soonestega tõmmatud kriminaalmenetlusse, kus neid kahtlustatakse osaluses Eesti kindlustusturu ajaloo suurimas infolekkes. Kogu asi sai alguse selle aasta aprillis, mil Eesti Liikluskindlustuse Fond avastas oma keskse infosüsteemi rutiinse kontrolli käigus, et OÜ Indium on ebaseaduslikult teinud Iizile usaldatud paroolidega masspäringu Ergo liikluskindlustuse kliendiandmete kohta

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474