15. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SRV: korteri topeltpakkumine on väikearendajale hädatapp

SRV Kinnisvara ja Ehituse juhatuse liige ning juht Margus Mändmets ütles aripaev.ee-le, et sama korterit üheaegselt üürile ja müügiks pakuvad enamasti nn hädatapu korras väiksemad arendajad, nemad ise seda siiani teinud ei ole.

Mändmetsa sõnul korteri topeltpakkumine samal ajal väga otstarbekas ei ole. „Kahte asja on väga raske korraga hästi teha,“ sõnas ta ja lisas, et kui annad üürile korteri, siis kes see seda osta tahab ja kui müüakse, siis terve mõistusega inimene seda ju üürida ka ei taha. „See on rohkem hädatapp,“ ütles Mändmets ning lisas, et USA näite varal võib öelda, et ju seal on siis asjad ikka väga kehvad juba.

Müügi tarbeks arendatud korterite välja üürimisel tekib kinnisvarafirma juhi sõnul ka asjaolu, et korterid on nn tabula rasa kujul. „Sellist korterit ei saa ju üürile anda,“ sõnas ta ning lisas, et vähim, mida üürimise korral kindlasti vaja läheb, on köögimööbel, see aga tähendab ettevõttele lisainvesteeringut.

Mändmetsa sõnul tasub uusarenduste üürile andmist teha kindla perioodi jooksul ning kui pärast hakkab kinnisvaraturul jälle paremini minema, saab ümber orienteeruda müügile.

Arco Vara juhatuse esimees ja finantsjuht Aare Tammemäe ei tea täpselt öelda, kas Arco Vara vahendusäris korteritele topeltpakkumist tehakse, aga oma arendusprojektide puhul seda tehtud pole.

Tema sõnul on neil praegu müügis näiteks Kodukolde projekt ja seal on kõik endiselt müügis, midagi üürile anda ei plaanita. “Meil läheb müük päris kenasti.” Arco Varal ei ole praegu selliseid projekte käsil, mida võiks rentimiseks pakkuda, jäi Aare Tammemäe endale kindlaks.

“Eks sellest tulebki nii aru saada, et ühel või teisel moel püütakse endale mingit rahavoogu tekitada. Kui müük ei õnnestu, siis püütakse saada mingigi rahavoog, et katta tekkinud rahakulusid,” sõnas ta ning lisas: “Aga meie ettevõte seda hetkel ei viljele.”

Tammemäe sõnul on mujal Euroopas renditurg oluliselt aktiivsem. Rendil on tema sõnul ka omad plussid, nagu näiteks võib rendikorter olla oluliselt riskivabam võimaldades suuremat paindlikkust. “Ma arvan, et meil on renditurg suhteliselt välja arenemata.” Teisalt rääkis finantsjuht, et tervitaks tervete rendimajade, mitte ainult korterite ehitamise projekte Eestis.

Küsimusele, kas rendituru aktiviseerumisel võiks ka Arco Vara plaanidesse kuuluda nende ehitamine, vastas Tammemäe: “Jah võib… ei välista, hetkel ei ole plaanis konkreetselt rendimaju ehitada.”

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474