16. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopat võib oodata gaasi hinna kahekordistumine

Konsultantide sõnul kasvab aasta jooksul Euroopas maagaasi hind kaks korda, kuna naftahinnad on tõusnud.

Selline hinnatõus paneks Euroopa tarbijad veelgi raskemasse olukorda, lisaks kasvaks surve inflatsioonile, mis juunis oli 4%, kirjutas The Financial Times.

Paljud Euroopa pikaajalised gaastarnelepingud on tehtud nii, et nafta hind on näiteks kütteõli hinnaga seotud. Euroopas järgivad gaasihinnad üheksakuulise nihkega toornaftahindu.

USA konsultantide Cambridge Energy Research Associates (Cera) hinnangul tähendab aastaga 70 dollarilt barreli eest 145 dollarini kerkinud naftahind, et gaasihind tõuseb 350 dollarilt tuhande kuupmeetri eest 730 dollarini 2009. aasta aprilliks.

Gaasihinna tõusule järgneks automaatselt elektrihinna tõus, kuna gaas on elektrijaamade peamine kütus.

Eurotsooni majapidamised kulutavad 5% oma eelarvest energiale nagu elektrile, kütteõlile ja gaasile. Inflatsiooni põhilised kergitajad ELis on toidu kallinemine ja energiahinna tõus.

Global Insighti konsultant Howard Archer ütles: „Kui eurotsooni eksport langes, oodati sisetarbimise kasvu. Kuid tuli järsk inflatsioonitõus ja see piiras tarbijate kulutamist.“

Tarbijate kaitsjate sõnul peaks gaasi ja nafta hinna teineteisest eraldama, sest see toetab gaasifirmade omavahelist koostööd. Oxfordi energiauuringute instituudi professor Jonathan Stern ei näe ühtegi põhjust, miks gaasi hind peaks nii kõrge olema.

ELis on kahel viimasel aastal gaasi nõudlus vähenenud.

Siiski Cera analüütik Shankari Srinivasani sõnul on seos gaasi ja nafta hinna vahel püsiv, sest see ei tähenda kindlasti kõrgemat hinda vaid stabiilsust, sest puhta gaasituru hinnatasemed oleksid volatiivsemad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474