Hansapank: läheneb aeg, kus töötus võtab suuna tõusule

Toimunud koondamised ettevõtetes, mille
konkurentsieelis oli odav tootmine või elamuehitus viitavad sellele, et
lähenemas on aeg, kus töötus hakkab oluliselt kasvama, selgus Hansabank Marketsi
Baltikumi turuülevaatest.

Seni on koondatud inimesed olnud võimelised leidma uue töö varem tööjõu nappuses vaevelnud ettevõtetes ja asutustes, kuid näha on ka vabade töökohtade arvu vähenemist. See osutab sellele, et lähenemas on aeg, mil töötus hakkab olulisemalt kasvama. Üheks teguriks, mis võib töötust suurendada, on võimalikud koondamised avalikus sektoris seoses eelarve kulutuste kasvu piiramisega.

Peale enam kui 20% brutopalga kasvu 2007. aastal aeglustub sellel aastal palgakasv oluliselt. Veelgi tagasihoidlikumat kasvu on oodata 2009. aastal. Hansabank Marketsi hinnangul ulatub sel aastal reaalpalga kasv umbes 3%-ni (st 13% nominaalkasvu), samasugust reaalkasvu on oodata ka 2010. aastal.

Kuigi II kvartali palgaandmeid ei ole veel avaldatud, kuid võib arvata, et erasektoris on palgakasv oluliselt pidurdunud, mille sellele viitab ka sotsiaalmaksu laekumise kasvu vähenemine.

Töötundide arvu vähenemine ja väiksemad preemiad/boonused viitavad sellele, et mõningates ettevõtetes palgad langevad. Tegur, mis riigi keskmise palga numbrit tõstab, on struktuurimuutus: tavaliselt koondatakse vähem kvalifitseeritud, osalt ka vähemtasustatud töötajaid ning suurkoondamised toimuvad sektorites, kus on hõivatud palju odavat tööjõudu.

Endiselt jääb püsima puudus mõningate erialade töötajatest, sest nende pakkumine on väiksem kui nõudlus ja sellisel juhul nende erialade palgad tõusevad.


Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised