18. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapank: läheneb aeg, kus töötus võtab suuna tõusule

Toimunud koondamised ettevõtetes, mille konkurentsieelis oli odav tootmine või elamuehitus viitavad sellele, et lähenemas on aeg, kus töötus hakkab oluliselt kasvama, selgus Hansabank Marketsi Baltikumi turuülevaatest.

Seni on koondatud inimesed olnud võimelised leidma uue töö varem tööjõu nappuses vaevelnud ettevõtetes ja asutustes, kuid näha on ka vabade töökohtade arvu vähenemist. See osutab sellele, et lähenemas on aeg, mil töötus hakkab olulisemalt kasvama. Üheks teguriks, mis võib töötust suurendada, on võimalikud koondamised avalikus sektoris seoses eelarve kulutuste kasvu piiramisega.

Peale enam kui 20% brutopalga kasvu 2007. aastal aeglustub sellel aastal palgakasv oluliselt. Veelgi tagasihoidlikumat kasvu on oodata 2009. aastal. Hansabank Marketsi hinnangul ulatub sel aastal reaalpalga kasv umbes 3%-ni (st 13% nominaalkasvu), samasugust reaalkasvu on oodata ka 2010. aastal.

Kuigi II kvartali palgaandmeid ei ole veel avaldatud, kuid võib arvata, et erasektoris on palgakasv oluliselt pidurdunud, mille sellele viitab ka sotsiaalmaksu laekumise kasvu vähenemine.

Töötundide arvu vähenemine ja väiksemad preemiad/boonused viitavad sellele, et mõningates ettevõtetes palgad langevad. Tegur, mis riigi keskmise palga numbrit tõstab, on struktuurimuutus: tavaliselt koondatakse vähem kvalifitseeritud, osalt ka vähemtasustatud töötajaid ning suurkoondamised toimuvad sektorites, kus on hõivatud palju odavat tööjõudu.

Endiselt jääb püsima puudus mõningate erialade töötajatest, sest nende pakkumine on väiksem kui nõudlus ja sellisel juhul nende erialade palgad tõusevad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474