22. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eston Ehitus: palkade vähendamine ei tohi olla väljapääs

AS Eston Ehitus on seisukohal, et raskest olukorrast ei tohiks otsida väljapääsu palkade vähendamisega. Koondamisest ettevõttes ei räägita, vastupidi, praegu otsitakse juurde kolme spetsialisti.

„Palkade vähendamine ei saa ega tohi olla raskest olukorrast väljapääsu lahend. Küll aga on vaja optimeerida kõiki kulusid ja hoida neid range kontrolli all, vastasel juhul ei ole võimalik püsida ehitusturul konkurentsis,“ nentis Eston Ehituse juhataja Eero Randla. Tema sõnul otsib ettevõte vaatamata pingestunud olukorrale majanduses ja seoses teostatavate ehitusmahtude suurenemisega oma meeskonda täiendavalt kolme hea kvalifikatsiooniga spetsialisti.

Randla ütles, et tööjõukulude alanemine peab tulenema projektide juhtimise efektiivsusest ja seda reguleerib juba otseselt turg.

Sarnaselt Eston Ehitusele kinnitas ka SRV Ehituse juht Margus Mändmets, et ettevõttel ei ole ette tulnud ega ka lähitulevikus plaanis töötajate palku alandada või töötajaid koondada. „Meie teeme töid projektijuhtimismeetodil, mis seisneb ehitustööde juhtimises ehk siis ostame kõik ehitustööd sisse ning protsessi juhib meie poolt paika pandud professionaalne meeskond. Meie meeskond koosneb eranditult oma ala spetsialistidest, kes on oma hinda väärt,” ütles Mändmets kindlameelselt.

Mändmetsa kinnitusel on ehitus ja kinnisvarasektori tööjõukulude kasv juba ammu peatunud ja tunda on, et see on jõudnud või jõudmas ka muudesse majandussektoritesse. Sellest tulenevalt on tänaseks loodud hea alus majanduskasvu uuele tsüklile ja selle läbi ka nõudluse taastumisele.

Küsimusele, kas 0,6% tööjõukulu odavnemine on praeguses majandusolukorras piisav või ei vastas Mändmets, et 0,6% ei ole palju, aga märk selgest suunamuutusest on ta küll. “Ennemalt olid tööjõukulu indeksinumbrid kogu aeg positiivse märgiga ja üsna kõrged. Ma arvan, et tänaseks on tööjõukulude vähenemine tegelikult juba toimunud ja rohkemgi kui seda statistika näitab,” sõnas ta ning lisas: “Kindlasti ei ole see number täna piisav, sest peamiseks probleemiks täna on nõudluse vähesus. Nõudlus ei sõltu aga ainult hinnast vaid ka muudest teguritest, eelkõige ootustest tuleviku osas.”

Ennem peab ettevõtjate usk tuleviku ja majanduse käekäigu suhtes taastuma, kui saame rääkida tõelisest nõudluse taastumisest, rääkis Mändmets, kelle sõnul liiguvad asjad paremuse poole, kui paigast nihkunud suhted korrastuvad. “Tööjõukulude kasv peab vastama tootlikkuse kasvule. Viimastel aastatel see seda pole olnud,” selgitas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474