29. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vikerkesta kontrollija loodab Eestis kanda kinnitada

Silma vikerkesta mustrit turvasüsteemides kasutav Saksa firma Byometric loodab IT-lembeses Eestis kanda kinnitada. Täna tutvustas ettevõte vikerkesta kontrolli seadmeid.

Byometricut esindav Werner Uhlenhoff ütles täna toimunud esitlusel, et firma alustab Eestis vikerkesta tuvastusel põhinevate turvasüsteemide müüki, kuna väikesed riigid võtavad uut tehnoloogiat kiiremini omaks kui suured. Hetkel seda Eestis veel ei kasutata.

Byometricu vikerkesta salvestamise ja kontrolli seadmeid kasutavad Saksamaa suurfirmad, lennujaamad ja kaitseministeerium. Firma partnereid on aga juba ka Shveitsis, Poolas, Rumeenias, Soomes ning Araabia riikides. Tuntumatest ettevõtetest kasutavad Byometricu vikerkesta kontrolli süsteemi Siemens ja Bosch.

Vikerkesta kontrolli süsteemi maksumus sõltub situatsioonist, ent praegu maksab see vähemalt 4000 eurot, rääkis Uhlenhoff. "Võib olla aga ka 5-7% kallim," lisas ta.

Samas odavneb uus tehnoloogia üsna kiiresti ja juba kahe-kolme aasta pärast võib vikerkesta kontrolli süsteemi paigaldada 1000-2000 euroga, rääkis Uhlenhoff ja lisas, et sel juhul sobib süsteem ka näiteks eramajadele. Vaatad seadmele ja kui majaomaniku luba olemas, lähebki uks automaatselt lahti.

Videoklipilt oli näha, kuidas üks naine läbis vikerkesta tuvastust kasutades lennujaama turvakontrolli. Kõigepealt pani ta oma passi hetkeks sularahaautomaati meenutavasse seadmesse, kus skänniti dokumenti salvestatud silma vikerkesta kujutis. Seejärel läks naine juba kaameraga varustatud ukse juurde ja vaatas selle ekraanile. Hetk veel, ja juba jalutas ta teisel pool turvakontrolli väravaid.

Tänasel Viru hotelli konverentsikeskuses toimunud esitlusel said huvilised oma vikerkesta skännimist ja tuvastamist ka ise proovida. Nii skännimise kui tuvastamise puhul tuli vaadata silmade kõrgusel asuval paarikümne sentimeetrisel ekraanil sinist tulukest. Andmete jäädvustamiseks ja analüüsiks kulus seadmel kaks-kolm sekundit.

Byometricu turvasüsteem tuvastab vikerkesta omaniku ka siis, kui inimene kannab prille, kontaktläätsi või päikeseprille. See on eksimatu, ent inimest ei saa identifitseerida ilma tema enda nõusolekuta, lisavad reklaammaterjalid.

Byometric on Eestisse toodavat vikerkesta kontrolli süsteemi arendanud viis-kuus aastat ja matnud sinna miljoneid eurosid. Kui tuvastussüsteemi kuuluvaid kaameraid toodavad maailmas mitmed firmad, siis Byometricu tarkvara ja kontrollerid on ettevõtte enda välja töötatud ning toodetud. "Toodame ise nii tarkvara kui riistvara," rääkis Uhlenhoff.

Praegu tegeleb Byometric väikesemõõdulise kaamera väljatöötamisega, mis sobiks hotellidele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474