Ehitusmahud vähenesid teises kvartalis 6%

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2008. aasta
II kvartalis Eestis ja välisriikides eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6%
vähem. Tänavu aasta algul alanud ehitusmahtude vähenemine jätkus ka II
kvartalis.

II kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 9,7 miljardi krooni eest, sellest hooneid 6,4 miljardi ja rajatisi 3,3 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 12%, rajatiste ehitamine aga suurenes 10%. Turu langus oli tingitud eelkõige elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul ehitusturul. Kuigi rajatiste ehitusmaht aastatagusega võrreldes suurenes, oli nende mõju kogu ehitustegevusele suhteliselt väike —vaid kolmandik kogu ehitusmahust.

Vastupidiselt langustrendil liikuvale kohalikule ehitusturule, kasvas välisturul tegutsevate Eesti ettevõtete ehitusmaht võrreldes aastatagusega ligi 2%. Kasv tulenes hooneehitustöödest.

Ehitisregistri andmetel lubati II kvartalis kasutusse 1398 uut eluruumi, mis on 559 eluruumi vähem kui aasta varem samal ajal. Sarnaselt viimaste aastate trendile asus enam kui kolmveerand valminud eluruumidest korterelamutes. Majanduse üldine jahenemine, laenuintresside kallinemine ja raskused juba olemasolevate eluruumide müümisel vähendasid jätkuvalt nõudlust uute eluruumide järele. Tänavu II kvartalis väljastati ehitusluba 2143 eluruumi ehitamiseks, mida on võrreldes aastatagusega kolmandiku võrra vähem.

Kasutusse lubati 249 mitteelamut kasuliku pinnaga 268 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja tööstuspinda. 2007. aasta sama ajavahemikuga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised