29. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pihl: eelarvekärpest võivad võita turva- ning kindlustusfirmad

Eelarvekärbete ja turvalisuse seostest rääkinud siseminister Jüri Pihl tõdes tänasel erakorralisel pressikonverentsil, et sellest võivad tulu lõigata turva- ja kindlustusfirmad.

"Ma ei oska seda öelda, aga võib-olla küll," vastas Pihl aripaev.ee küsimusele, kas riigi kulutuste vähenemisest võivad turva- ja kindlustussektori tulud ning kasumid kasvada. "Kindlasti on inimesi, kes tahavad oma varanatukest kaitsta ja seda kindlustada, kuid riik peaks siiski tagama mingi üleüldise turvalisuse taseme," lisas Pihl.

Ministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort ütles samas: "Ma arvan, et kindlustussektori tegevust mõjutab, et meil pole valikut, peame ka liikluspatrulle vähendama. Liiklusintensiivsus on aga vaatamata majanduse jahtumisele kasvanud."

Ajakirjanikud pinnisid, kas siis tõesti pole siseministeeriumil kuskilt kokku hoida, miks on nii palju juhtivtöötajaid ning miks tugiteenustelt saab vähem kokkuhoidu kui politsei, piirivalve ja päästeteenistujate koondamiselt.

Küsimustele vastates Pihl ärritus: "Me ei saa öelda, et ärge muretsege! Me anname oma 10% kohe ära, kui riik seda küsib! Me ei saa öelda, et sellega midagi ei muutu! Meie eesmärk on vähem hukkunuid, vähem vigastatuid ja vähem varalist kahju. See on number 1."

Pihl lisas, et kui varasemalt on ministeerium jaganud tasuta suitsuandureid, ei tähenda see, et täna võiks päästeameti reageerimiskiirust vähendada ja panna inimesi olukorda, kus nad peavad pealt vaatama pealt, kuidas näiteks nende majad maha põlevad.

Asekantsler Erkki Koort ütles, et kärped tähendavad ligi tuhande politseiniku, piirivalvuri ja päästja koondamist, millega kaasneb 147,2 mln krooni koondamiskulusid. Suletakse kolm politseiosakonda, 12 konstaablijaoskonda ja 16 konstaablipunkti. Kinni pannakse Narva, Rakvere, Rapla ja Kärdla arestimajad.

"Arestimajade järjekorrad, mille saime vahepeal 1000 inimeselt 200 inimese peale, hakkavad jälle pikenema," selgitas Koort kokkuhoiu mõjusid.

Piirivalve lõikes võetakse käigust maha 1/3 laevadest, suletakse Sillamäe ja Haapsalu kordonid. Merepäästel pikeneb abivajajani jõudmise aeg kaheksa tunnini. Päästeametis suletakse 29 komandot. Keskmine hädaabikõne vastuvõtuaeg pikeneb 15 sekundilt 25 sekundile. Tekib reaalne oht, et inimesed ei saa häirekeskusega ühendust, väitsid siseministeeriumi juhid.

Kärpeid ei tehta vaid pääste ennetustegevuses, kaitsepolitsei kulutustes, välissaatkondade ja riigivisiitide julgestuses, idapiiri valvamises ning Schengeni õigusruumiga seotud kohustuste täitmises.

Vastuseks küsimusele, kust siseministeeriumile vajalik summa võetama peaks, ütles Pihl: "Ma ei hakka seda ütlema, kust see raha võtta, jätaks selle rahandusministeeriumi öelda, kust see tuleb."

Rahandusministeerium on tuleva aasta eelarve piirsummaks kehtestanud 3 673 miljonit krooni. Turvalisuse säilitamiseks tänasel tasemel vajab ministeerium oma haldusala ülalpidamiseks ligi 4 311 miljonit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474