3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu läks hästi kõigil peale Alexela Oili

Kui kolme Eesti suurima kütusemüüja Statoili, Neste ning Olerexi omanikud hõiskavad mullu jõudsalt kasvanud majandustulemuste üle, pidid Alexela Oili ülemused aga ligi 60 miljoni kroonise kahjumiga leppima.

"Noh, eks me ikka tuleme jah, las see aasta kestab veel," ütles Alexela Oili tegevjuht Ain Kuusik vastuseks küsimusele, kas sel aastal tullakse ligi 60 miljoni kroonisest kahjumist välja.

Kui teised suuremad kütusemüüjad nautisid kasumi kasvu 5 protsendist 1000 protsendini, pidid Alexela Oili omanikud leppima miinusega.

"Kütuse jaemüüki on eelkõige mõjutanud terav konkurents siinsete suuremate kettide vahel ning ka aktsiisitõus, mis kokkuvõttes kasumlikkust vähendab," ütles Kuusik.

"Alexela Oili puhul mängis täiendavat rolli kolmes Balti riigis siiani kahe eri kaubamärgi all tegutsenud tanklate integreerimine tarbija jaoks ühtsesse süsteemi," kommenteeris Kuusik kasumi kahanemise põhjuseid, pidades silmas Uno Xi tanklate muutmist Alexela omadeks. Kuusik lisas, et raha kulus ka uue IT-süsteemi loomiseks.

Kolm ülejäänud suurt kütusemüüjat aga nurisemiseks põhjust ei leidnud, kuigi avaldati kahtlust, kas tänavu tuleb sama hea aasta.

"2008. aasta seitsme kuuga saavutatud müügikasv on osutunud kõigis valdkondades märkimisväärselt tagasihoidlikumaks kui möödunud aastal," ütles Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo, kelle tööandja puhaskasum kasvas 2007. aastal võrreldes üle-eelmisega pea 60 protsenti, 123 miljoni kroonini.

Realo sõnul on mootorikütuse müügi kasvu pidurdanud nii 1. jaanuarist kehtestatud kõrgemad mootorikütuste aktsiisimäärad kui ka kevad-suvele langenud erakordselt kõrge mootorikütuse hind maailmaturul.

Samas on Statoil hakanud viimasel ajal aina rohkem panustama väikepoe kontseptsioonile, mis on ettevõttele ka tulu toonud. Võrdluseks võib öelda, et kui kütuste müügikäive kasvas Statoilil 18 protsenti, siis toiduainete ja muude kaupade käive 20 protsenti.

"Kasumi kujunemise seisukohast on võrdselt olulised nii mootorikütuste kui ka muude kaupade müügist saadav tulu," täpsustas Realo.

Enim kasvas kasum aga kodumaisel Olerexil - 300 000 kroonilt 5 miljoni kroonini, ka käivet kasvatas Olerex priskelt. Kahjuks polnud eile võimalik ettevõtte omanikke enne lehe trükki minekut kommentaari saamiseks tabada. Aruandes on üheks kasvu põhjuseks mainitud 2007. aasta üleüldist majanduse head seisu.

Neste direktor Indrek Kaju, kelle juhitava jaemüügifirma käive ja kasum kasvasid võrreldes 2006. aastaga vastavalt 10,7 ja 5,2 protsenti, jäi napisõnaliseks ning lausus vaid, et kasum vastas ootustele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474