8. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rävala trio sai süüdistuse

Rävala pst 8 kinnistu müügi kohtuasja esimesel istungil esitati rahvaliitlasest tipp-poliitikule Villu Reiljanile süüdistus pistise nõudmises, vandeadvokaat Tarmo Silda süüdistatakse pistise nõudmise ja pistise lubamise vahendamises ning ärimees Aivo Pärna pistise lubamises. Mehed ennast süüdi ei tunnistanud.

Reedel ajakirjanike parves kohtu poole saabuv Reiljan ulatab Liivalaia kohtumaja ees seisvale reformierakondlasele Igor Gräzinile terekäe: "Tulid ka demokraatia kaitsele."

"Sain-sain magada, olge rahulik," tuleb Reiljanil kohe vastata "Reporteri"-tüdruk Elo Mõttuse küsimusele.

Kümmekond minutit hiljem istuvad Reiljan ja Tarmo Sild vaikides kõrvuti kohtusaali pingil. Täpselt kell kümme saabub Aivo Pärn ja maandub Reiljani kõrvale.

"Fakt on see, et raha küsimine seoti Villu Reiljani otsusega Rävala pst 8 müügis. Raha maksmist ei toimunud sel põhjusel, et Pärnal raha polnud ning äripartnerid ei soovinud maksta. Kuid oma käitumisega oli Pärn valmis raha maksma," räägib prokurör Triin Bergmann.

"Süüdistus on mulle arusaamatu"

Sild võtab portfellist paberi, millele trükitud tekst algab sõnadega "Süüdistus on mulle arusaamatu…", viskab sellele pilgu ning paneb paberi tagasi.

"23. augustil rääkis Pärn Anti Selge ja Marcel Vichmanniga, et saaks osta kinnistu 380 miljoni eest pluss lisakulu 1,5 miljonit," loeb prokurör samal ajal.

Süüdistusest selgub, et Tarmo Sild esitas kokku kolmel kohtumisel Aivo Pärnale keskkonnaminister Villu Reiljani nõudmise raha saada. Kui 2006. aasta juulis küsiti Pärna firma Wipestrex Grupp jaoks soodsate otsuste vastuvõtmise eest miljon krooni, siis augustiks oli summale lisandunud "täiendav tehingukulu" pool miljonit.

Pärast süüdistuse ettelugemist Reiljan, Sild ning Pärn ennast süüdi ei tunnista.

Järgnevad advokaatide sõnavõtud. Reiljani esindaja vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul põhineb süüdistus oletustel. "Teen riiklikule süüdistajale ettepaneku Villu Reiljanile esitatud süüdistusest loobumiseks enne kohtumenetluse algust."

See läbi ei lähe.

Siis vaidlevad prokurör ja kaitsjad tükk aega, kas kõigepealt kuulatakse salvestusi ning seejärel tunnistajaid või vastupidi. "Vastu tulles kaitsjate soovile alustame järgmisel reedel keskkonnaministeeriumi töötajate tunnistustega," annab prokurör järele.

Prokurör loodab otsust tuleva aasta alguspooles

Istungi lõppedes tormavad ajakirjanikud küsimustega süüpingis istuva kolmiku ning advokaatide juurde.

"Lindid on kõige vahetum tõend, mille ärakuulamise järel oleks hea kerge olnud edasi minna. Salvestistel leiduvat on tunnistajad eeluurimisel kinnitanud," ütleb Bergmann ajakirjanikule. Ta loodab, et kohus jõuab otsuseni järgmise aasta esimeses pooles.

Kui Pärn fotovälkude säras kohtusaalist väljub, võtab ta enda "seebikarbi" välja ning teeb intervjuud andvast prokurörist ühe pildi.

Reiljan: loomulikult suhtun asja rahulikult

Sel ajal kui Aivar Pilv annab kaamerate ees järjest intervjuusid, seisab Villu Reiljan Rahvaliidu pressiesindaja kaitse all seina ääres. Mõneks hetkeks jääb Reiljan üksinda.

Ütlesite hommikul Igor Gräzinile, et "tulid demokraatia kaitsele". Miks?

(tõredalt) Mis teil selle vastu on..?

Kas demokraatia on siis ohus?

Kui te vaatate kas või vaidlust selle üle, kas kohtuniku suulise loa alusel võib teha jälitustoiminguid… (jätab lause pooleli, pomiseb midagi). Mina ootan õiglast ja kiiret protsessi.

Maadevahetuse kriminaalasi on samuti kohtusse jõudmas, kas võtate asja rahulikult?

Loomulikult suhtun rahulikult. Ma tean, mida ma teinud olen ja mida teinud pole.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474