14. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabadussõja võidusammas saab nädala pärast nurgakivi

Kaitseministeerium ja Sihtasutus Vabaduse Monument korraldavad 20. septembril Harjumäel võidusamba nurgakivi asetamise tseremoonia, mille käigus annab sihtasutus kaitseministeeriumile üle aasta jooksul Vabadussõja võidusamba rajamiseks tehtud annetused koos annetajate nimekirjaga.

Annetajate nimed paigutatakse piduliku tseremoonia käigus samba nurgakivisse. Tseremoonial osalevad Riigikogu esinaine Ene Ergma, kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, teatas ministeerium.

Sihtasutuse Vabaduse Monument eestvedamisel on Vabadussõja võidusamba rajamiseks kogutud summa, mille eest rajatakse samba vundament. Sümboolselt tähendab summa üleandmine tõdemust, et Eesti rahvas on oma annetustega pannud aluse kaua oodatud võidusambale rajamaks mälestusmärgi oma riigile vabaduse toonud ja selle eest elu andnud kangelastele.

Praeguseks on annetuste kujul kogunenud 2 571 130.89 krooni rohkem kui 11 000 annetajatelt. Lähipäevil paigaldatakse samba vundamendile esimesed kaks betoonplokki, mis on aluseks 17 meetri kõrgusele betoonsüdamikule. Südamik hakkab kandma samba teraskarkassi ja klaasplokke. Samba tippu paigutatakse Vabadussõja rist.

Samba ehitustööde käigus rajatakse järgmisena maa all paiknev monumendi tehnoruum, kus asuvad elektrikilp, valgustusjuhtimis- ja hoolduskeskus. Ligi 15 ruutmeetri suurusest hooldusruumist viib samba tippu teenistuskäik vajalike hooldustööde teostamiseks (elektripirnide vahetamine ja puhastustööd).

Soodsate ilmastikuolude korral teostatakse käesoleval aastal võidusamba maa-alal välistrasside (vesi, kanalisatsioon, elekter, drenaaž) tööd ning jätkatakse Harjumäe nõlva toestamist. Samuti on plaanis alustada samba taguse kaldtee ja sambani viiva trepi betoonitöödega.

Tšehhi firma Sans Souci klaasimeistrid on valmis alustama eeltöödega samba püstitamiseks alustama septembri teises pooles. Eeltööd sisaldavad ehituseks vajaliku territooriumi ettevalmistamist ja vajaliku materjali transporti Eestisse. Samba püstitamiseks on vajalik saada Tallinna linnalt ehitusluba.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474