16. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügilaine haaras ka kindlustusfirmad, fookuses AIG

Teisipäeval haaras müügilaine Euroopas pankade aktsiatele lisaks ka kindlustusfirmade aktsiad, kuna kardetakse, et investeerimispank Lehman Brothers ei jää ainukeseks suurfirmaks, mille praegune kriis kummuli ajab.

Nüüd on tähelepanu keskmes turuväärtuselt kunagi maailma suurim kindlustusfirma American International Group (AIG), millest kardetakse uut suurte järelmõjudega krahhi.

AIG aktsiad kukkusid esmaspäeval 61% ning USA keskpank palkas investeerimispanga Morgan Stanley firma väljavaateid hindama. Aastaga on firma väärtus kahanenud 92%, vahendas agentuur Reuters.

Olukord muutus veelgi keerulisemaks, kui reitinguagentuurid Moody’s ja S P eile AIG reitinguid vastavalt kahe ja kolme pügala võrra alandasid. Firmal tuleb nüüd välja panna lisatagatisi ning käivituda võib ahelreaktsioon, mis seab ohtu selle ellujäämise.

„Sellel oleks palju suurem mõju kui taoliste pankade kollapsil nagu Lehman (Brothers) või Bear (Stearns) või isegi Wachovia või WaMu USAs,“ ütles S P analüüsiosakonna juht Lorraine Tan. „Neil on palju rohkem kliente igal pool üle maailma,“ jätkas ta.

Euroopas tagurdas Briti Aviva 2%, Prudential 2,5% ja Friends Provident 5%. Saksa Allianz langes 3,9 % ning Zurich Financial Services Šveitsis tagurdas 1,7%

Püüdes taas lahendada probleemi erasektori abiga, palus USA keskpank investeerimispankadel JPMorgan Chase Co ning Goldman Sachs uurida võimalusi AIG jaoks turult 70-75 miljardi dollari laenamiseks.

AIG pöördus keskpanga poole abi saamiseks läinud pühapäeval, kui kõnelused võimalike investorite ja ülevõtjatega liiva jooksid.

New Yorgi osariik, kus AIG asub, püüdis raskustes kindlustusfirmat aidata, toetades seda keerulises varade vahetuse tehingus 20 miljardi dollariga. Pikemas perspektiivis sõltub AIG ellujäämine siiski uue raha hankimisest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474