17. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliit teeb telekomiturul kliendist kuninga

Euroopa Parlamendis järgmisel nädalal hääletusele tulev telekomiturgu reguleerivate seaduste pakett suurendab tarbijate õigusi ning isikuandmete ja eraelu kaitset.

Nn telekomi paketis sätestatav õiglane konkurents ja investeeringuid soodustav keskkond peaks ühe selle ettevalmistaja, parlamendi liikme Cahterine Trautmanni kinnitusel andma eeliseid nii tarbijatele kui ka valdkonna ettevõtetele. "Eesmärgiks on soodsamad hinnad, parem teenuse kvaliteet ning tarbijate ligipääs sellele," sõnas ta.

Seadustekogu vastuvõtmine suurendab Euroopa Parlamendi liikme Siiri Oviiri kinnitusel tarbijate õigusi elektroonilise side sektoris. "Võrreldes tänasega peaks tulevikus paranema teenusepakkujate poolt tarbijatele antav info teenuste hindade ja teenuste osutamise tingimuste kohta," sõnas ta.

Telekomi paketis nõutakse, et operaatorid annaksid läbipaistvamat teavet tariifide, lepingu tingimuste ja kehtivuse kohta ning jagaksid senisest enam infot ka võimalikest piirangutest – näiteks juurdepääsu, sisu kasutamist või jagamist puudutavad piirangud.

Eraelu kaitse parandamiseks nähakse paketis ette rida sätteid, millega kohustatakse teenusepakkujaid kliente teavitama isikuandmetega seotud turvarikkumistest elektroonilises võrgustikus.

"Kuna internetikaubanduse arenedes ja mitmete teiste infoühiskonna teenuste kasutamisel on suurenenud oht isikuandmete lekkeks, siis reformipakett püüab parandada telekomiteenuste turvalisust, kohustades sideoperaatoreid koheselt teavitama klienti ja regulaatorit, kui kliendi isikuandmed on ebaseaduslikult kopeeritud või on ära kaotatud," selgitas Euroopa Parlamendi liige Katrin Saks.

Tema sõnul käivad praegu pingelised arutelud muudatusettepaneku üle, mis puudutab interneti liiklusandmete töötlemist ja sellest sõltub ka sotsiaaldemokraatide positsioon lõpphääletusel.

Reformipakett vähendab Saksa kinnitusel oluliselt riigi sekkumist telekomiturul toimuvasse. "Mitmetes valdkondades toimib turg piisavalt hästi, et otsene sekkumine on oma vajaduse minetanud," sõnas ta.

Siiri Oviir ei osanud veel öelda, kuidas ta järgmise nädala istungil paketi osas hääletab. "Täna on sellele küsimusele üksikasjalikult vara vastata, arutelud fraktsioonis on veel pooleli, aga igal juhul ei saa ma toetama ettepanekuid, millised ei taga kasutajate eraelu kaitset. Pooldan arvutiviirustõrje tarkvara tootjaile andmete liikumise jälgimise lubamist võrkude ja infoleviku turvalisuse eesmärgil," sõnas ta.

Telekomi paketi ühe ettevalmistaja, parlamendiliikme Pilar del Castillo Vera sõnul annab elektroonilise kommunikatsiooni sektor veerandi Euroopa majanduskasvust ning 40 protsenti tootlikkuse kasvust. Seega on uus seadustekogu teadmistepõhise majanduse jaoks ülioluline, lisas ta.

Parlament hääletab eelnõu üle järgmisel nädalal täiskogu istungil. Kui Euroopa Liidu Nõukoguga suudetakse kokkuleppele jõuda esimesel lugemisel novembris, hakkavad uued seadused kehtima aastal 2010.

Seni reguleerivad euroliidus elektroonilist kommunikatsiooni 2002. aastast pärinevad reegleid.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474