24. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reform: isapuhkus oli kirss tordi peal

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles aripaev.ee-le, et kui raha pole siis on loomulik, et tuleb kokku hoida ning olulisem on see, et vanemahüvitis jäi alles.

„Tegelikult see oli nii-öelda kirss tordi peal, puhas heaolu meede. Kui raha pole siis on ka loomulik, et selle koha pealt tagasi tõmmatakse,“ sõnas Michal ning lisas: „Minu meelest on olulisem see, et vanemahüvitis alles jäi ja vanemahüvitist võib ka isa võtta.“

Michal tõdes, et isapuhkus oli küll Reformierakonna idee. „Ega ma selle üle rõõmus ei ole, aga kokku ju hoida tuleb, seda ütlevad kõik.“ Tema sõnul võib isapuhkuste võimaldamist uuesti arutada, kui raha jälle rohkem on.

Vanemahüvitist peab Michal viimase viie või 10 aasta olulisemaks seaduseks, sest see tagab peredele kindluse päris pikaks ajaks. „Mina olen kaks korda isaks saanud ja pole selle peale tulnudki, et riigilt sellist asja (isapuhkust - toim.) küsida. Ma pigem ütlen, et las see raha läheb siis vanemahüvitisse ja nende toetamisse, kes seda raha vajavad.“

Rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakond vastas aripaev.ee küsimusele, kui palju hoitakse isapuhkuse kaotamisega riigi raha kokku, et täpsed mõjunumbrid saavad paika homseks ja täna veel vastavat infot välja anda ei saa.

Rahandusministeeriumi andmetel kiitis valitsus heaks järgmisel aastal vajaliku 8 miljardi kokkuhoiu nimel muu hulgas ka isapuhkuse kaotamise. Sotsiaalministeeriumi kinnitusel kaob ära isapuhkuse hüvitis, kuid ilma rahalise hüvitisena võib puhkust siiski võtta.

Praegu kehtiva korra järgi on isal on õigus saada ema rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal või kahe kuu jooksul pärast lapse sündi 10 tööpäeva isapuhkust. 2008. aasta algusest tõusis isapuhkuse tasu. Kui varem sai isapuhkuse päeva eest 66 krooni, siis nüüd säilitatakse isale keskmine palk, mis ei tohi olla suurem kui kolm keskmist palka.

Isade rolli väärtustamiseks otsustas valitsusliit maksta isapuhkusel olevale mehele tema sissetulekust sõltuvat puhkusehüvitist. Prognooside kohaselt hakkab senise alla 2000 mehe asemel pärast seadusemuudatust isapuhkust kasutama umbes 11 000 meest, seisab valitsuse kodulehel. 2008. aasta riigieelarve järgi on mõeldud täiendavaks puhkuseks isadele 60 mln krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474