25. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valkiainen: käive kukub tänavu 50%

Ehitusmaterjalide tootja Viktor Valkiainen ootab järgmisest aastas käibe kasvu 10% võrra, tänavu kukub käive aga mullusega võrreldes ilmselt 50%.

Lisaks loobutakse tänavu kokku umbes kolmandikust töötajatest, jäi kõlama ASi Maxit Estonia juhatuse esimehe Viktor Valkiaineni ettekandest konverentsilt Äriplaan 2009.

„Kindlasti on paljud meie sektoris juba koondanud või koondamas, sest lihtsalt pole enam sellist turgu,“ sõnas Valkiainen, „heast majandusolukorras õnnestus meil hästi profiiti lõigata, aga 2008 on see meile rängalt kätte maksnud. Täna on kõik kasvutrendid miinuses. See on tõesti raske pauk.“

Valkiaineni sõnul võib olla hea kuulata, kuidas pangad on kõiges süüdi, aga ettevõtjad peaksid ikkagi ise samuti peeglisse vaatama ning end kokku võtma – rasked ajad tuleb üle elada ja teha järske otsuseid, mitte jääda ootama, kuni valitsus tegutsema asub.

„Kui omakapital hakkab miinusesse minema, on juba hilja,“ lausus Valkiainen. „Mahte suudavad säilitada ainult need, kellel on püsipartnerid Eestist väljas, näiteks Venemaal. Aga peame olema realistid – meie ekspordiraadius on 300 km ümber tootmiskoha. Kaugemale ei tasu vedada.“

Valkiainen tõi välja, et Peterburi oleks meile küll hea turg, kuna ehitatakse sama palju kui Soomes, kuid sellega on seotud palju takistusi, muu hulgas ka pikad piiriületusjärjekorrad. „Pealegi on tee Ivangorodist nagu kartulipõld,“ lausus Valkiainen.

Ta lisas, et ehituse hinnast moodustab kaks kolmandikku just ehitusmaterjalide hind ning ehitusmaterjalide tootmine moodustab umbes 5% meie SKPst. „Võiksime ehitada paari miljardi krooni eest rohkem, kui täna teeme,“ sõnas Valkiainen.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474