9. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kinnisvaraturg jäljendab USAd

Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut ütles tänasel ettevõtlusseminaril, et Eesti kinnisvaraturg jäljendab USAs toimuvat kahe kvartalilise nihkega.

"Eesti kinnisvarahindade kasv ja USA kinnisvarahindade kasv on väga sarnase dünaamikaga. Mis toimub USAs, jõuab siia kahe kvartali pärast. Ma ei oska seda seletada, aga nii kummaline kui see on, jõuab sama siia," jagas Paabut täna oma tähelepanekuid.

"Kui varem räägiti, et USA finantsturud Euroopat ei mõjuta, siis nüüd on selgunud, et mõjutavad küll ja seetõttu pole meil ka Euroopast kuigi positiivseid uudiseid oodata," lisas Paabut.

Paabuti sõnul eelnes USA finantsturu krahhiteadetele info üllatuslikult tugevast majanduse kasvust aasta esimeses pooles. "Nüüd on selgunud, et optimistlike prognooside tegemine oli liialt ennatlik," kommenteeris Paabut.

Kuna väliskaubandus oli seotud dollari kursiga, läksid USA tooted aasta alguses hästi kaubaks. Valitsus toetas hätta sattunud koduostjaid, kuid erinevalt loodetust läks 85% sellest majanduse elavdamiseks mõeldud rahast laenude tagasimaksmiseks ehk säästmiseks. "USA majandus on väga sõltuv sellest, kui palju majapidamised kulutavad," selgitas Paabut.

"Tarbijate usaldus on oluliselt kukkunud, tarbimine väheneb. Tööpuudus on USAs hakanud samuti kasvama, mis tekitab survet tarbija kulutustele. Ootused järgnevateks perioodideks pole just kõige positiivsemad. Selguse saabumist oodatakse selle aasta lõpuks," rääkis makroanalüütik.

USA kinnisvarakrahh pole Eestisse veel jõudnud. "Kui meil räägitakse kinnisvarakrahhist, ma sellega nõus ei ole. On mulli lõhkemine," põhjendas Paabut oma seisukohta. "Tallinnas on kaks linnaosa, kus hinnad jätkuvalt kasvavad – Nõmme ja Pirita. Krahh on siis, kui ka seal hakkavad hinnad oluliselt kukkuma. On veel neid piirkondi, kus on palju õhku ja hinnad peavad langema, kuid see on minu intuitsioon."

Paabut ütles, et mingi kindla piirkonna elanike ühe kuu palk peaks võrduma sealse kinnisvara ruutmeetri hinnaga. "Liikumine on mõlemat moodi võimalik, kas hinnad kukuvad või palk tuleb järgi. Hindade drastilist kukkumist ma siiski ei usu. Kui aga inimeste kinnisvara hakatakse müüma (võlgade katteks müüma - toim), langevad hinnad veelgi," märkis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474