11. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantssüsteemi hävituslaine läheneb

Arengud maailma finantsturgudel on viimasel ajal olnud tõeliselt tormilised ning paljukajastatud. Kõik teavad pankade kukkumisest USAs, seejärel Suurbritannias. Siis tulid probleemid Madalmaade ja Skandinaavia pankadega. Nüüd on kokku kukkunud ka Islandi finantssüsteem ja tõeliselt suured hävituslained hakkavad lähenema Kesk- ja Ida-Euroopale. Ka meie koduõuele.

Kuigi mõned nädalad tagasi oli juttu, et just Kesk- ja Ida-Euroopa võiks olla head investeerimisvõimalused, on praeguseks arvamustes tehtud pöördelisi korrektuure. Investorid, kes eelistavad riske vältida, on võtmas oma rahasid välja areneva majandusega riikidest, millel on suur jooksevkonto defitsiit, kirjutab The Wall Street Journal (WSJ).

Näiteks tabas eelmisel neljapäeval Ungari võlakirjaturgu halvatus juba teist korda sel aastal. Märk, et ülemaailme majanduskriis annab valusaima hoobi tasakaalustamata majandusega arenevatele turgudele. „Kõik püüavad müüa, aga ostjaid ei ole. Turg on kokku kukkunud,“ sõnas üks kauplejatest.

Samamoodi on kannatanud Ungari forint, mis on langenud aina madalamatele tasemetele euro suhtes ning aktsiaturg, mis on langenud tasemele, mida viimati nähti 2005nda aasta jaanuarikuus.

Ungari valitsus püüab siiski veel oma finantssüsteemist mõnevõrra paremat muljet jätta, eriti pärast kuuldusi nagu plaaniks ta omandada osaluse riigi suurimas laenupangas, OTP Bank Nyrt. Valitsuse pressiesindaja David Daroczi lükkab kuuldused kindlameelselt tagasi lisades, et Ungari pangandussüsteem on stabiilne. „Pank on suurepärases olukorras,“ teatas OTP juht Laszlo Urban.

Kurbusega tuleb tunnistada, et lisaks Ungarile, kuuluvad WSJ ja Dagens Banki andmetel „ohustatud liikide“ nimekirja veel Balti kuldne kolmik, Bulgaaria, Rumeenia ja Türgi.

Loe lisa esmaspäevasest Äripäeva ajalehest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474