17. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendajatel pidu läbi, pohmell käes

Tänases lehes lugeja ette laotatud Q Vara juhtum näitab, kuidas majanduslangus on buumi ajal lauale seatud doominokivid nüüd värisema pannud, kirjutab Äripäev oma tänases juhtkirjas. Ennustame, et skeem hakkab korduma: arendajate pidu on läinud üle pohmeluseks.

Lühidalt on Q Vara lugu järgmine. Buumi tippajal loodud arendaja haarab sarvist hulgal ambitsioonikail projektidel. Jõuliseks investeerimiseks võetakse laenu ja emiteeritakse võlakirju, ohu märke summutatakse uute laenude ja ilustatud lubadustega. Kuni lõpuks selgub vältimatu: ostjad hüppavad alt ära, kuid laenud tuleb maksta ja käibevahendid on kuivanud haledaks nireks.

Usume, et me kuuleme sellel ja järgmisel aastal veel mitmest pankroti äärele sattunud arendajast, kes ei suuda objekte lõpetada-müüa ega laene teenindada. Eriti kuri on nende pohmell, kes buumi ajal on Q Vara kombel skeemitanud ning riskid hajutamata jätnud.

Elavnemist kinnisvaraturul pole oodata, sest kogu majanduses tehakse korrektuure allapoole. Eluasemeturg pole veel põhja jõudnud, selle sabas käival büroopindade turul on hullem veel ees. Sellele kõigele keerab veel ühe vindi peale finantskriis, mis on teinud pangad (ja hea põhjusega) äärmiselt konservatiivseks. Nagu märkis Ober-Haus värskes turuülevaates, jõudis kriis lõpuks ka Eesti turule, mis tähendab meil kinnisvara ostjatele ja arendajatele kõrgemaid intresse ning suuremat omafinantseeringut.

Paljude arendajate probleemid pole veel lihtsalt avalikkuse ette jõudnud. Ettevõtted püüavad ise lehkavaid uudiseid viimse võimaluseni kaane all hoida.

Sellist käitumist näitab kujukalt Q Vara tegutsemine. Firma mitte ainult ei saatnud avalikkusele muretuid signaale, et probleemid kohe-kohe lahenevad, vaid paisutas ka aastaaruandes käibevarasid.

Hätta sattunud arendajate hädasid tunnevad omal nahal ka teised doominokivid. Osa arendajaid tõmbab endaga kaasa ehitusfirmad, kellele nad ei suuda tehtud tööde eest tasuda. Näiteks Q Vara tütarfirma Q Ehitus on võlgades, eriti kurioosselt avaldas võlgu jäänud arendajale hiljuti survet Basic Ehitus, kes saatis ehitusmehed müüdud kortermaja laiali tassima.

Teisel pool on pangad (kõnealusel juhul Q Vara võlakirjade emiteerija Sampo), kes ei taha arendajate riskiprojektidele enam kunstlikku hingamist teha, kuid kardavad ka arendaja pankrotti. Seda enam, kui nad on Sampo kombel teinud riskiäri ajavate arendajate võlausaldajateks ka pensionifondid.

Äkitselt on raha hind üüratult kalliks muutunud. Keegi ei tea seda paremini kui laenukoorma all ja müümata vara otsas istuvad arendajad - ning neil hakkab ses pilus kitsaks minema.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474