17. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehingud maatulundusmaaga tagasi aastas 2004

Selle aasta esimese seitsme kuu maatulundusmaa statistikat arvestades ollakse tehinguhindade võrdluses tagasi 2004. aastas, tehingute arvult jääb tänavune aasta 2004. aastale alla.

1Partner Kinnisvara hindaja Priit Rauki sõnul on maatulundusmaade turg on viimase aasta jooksul väiksemate kruntide puhul langenud kuni 50%. Suuremate, arenduspotentsiaaliga kinnistute hinnalangus on olnud kohati ka suurem.

Praegu ületab pakkumine tema sõnul nõudlust ja sageli on müügipakkumise hinnatase põhjendamatult kõrge. Tehingute hinnatase on langenud kohati mitu korda.

Maatulundusmaade turg oli tehingute arvult ja pinnaühiku keskmise maksumuse alusel kõrgpunktis 2006. aastal. „Võib vaid mõelda, kas tänane turu olukord on tõesti nii halb või olid vahepealsed aastad kinnisvarasektoris liiga aktiivsed ja optimistlikud,“ ütles Rauk. Kui veel 2006. aastal tehti eramukruntide arenduspotentsiaaliga põllupealsete kinnistutega Harjumaal tehingud hinnatasemel ca 100–300 kr/m2 siis tänases turusituatsioonis jääb valdava osa tehingute hinnatase alla 100 kr/m2.

Arenduspotentsiaaliga maatulundusmaade turg on madalseisus. Arendustegevuse alustamine ei ole tänases turusituatsioonis otstarbekas, mida pärsib omakapitali puudumine ja pankade poolne negatiivne hoiak arendusprojektide finantseerimisel, ütles Rauk.

Lähiaastatel maatulundusmaade hinnatõusu 1Partner Kinnisvara hindaja ei prognoosi, sest kinnisvaraturg on igas sektoris küllastunud ja uusi arendusi ei ole otstarbekas alustada. „Suurenenud pakkumiste ja vähenevate tehingute taustal võib eeldada edasist hinnalangust,“ ütles ta hoopis.

Positiivse asjaoluna tõi Rauk välja langenud ehitushindasid, mis paari aasta taguse ajaga võrreldes on vähendanud arenduskulusid. „Siiski ei ole ehitushindade hinnalangus kaugeltki proportsioonis elamukruntide hinnalangusega,“ tõdes ta ning lisas, et müügisurve on eelkõige arendajatel, kelle kinnistud on soetatud võõrkapitaliga ning kelle omakapital ei ole piisav laenukohustuste täitmiseks, mistõttu on müügipakkumiste arv otseses seoses arendajate käekäigust järgmisel aastal. „Juhul kui ettevõtete majandussesis halveneb, survestab see müügisoovi ja -hindasid veelgi,“ nentis Rauk.

Mõiste: maatulundusmaa on põllumajandussaaduste tootmiseks ja metsakasvatuseks ettenähtud maa.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474