22. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: kinnisvaraturul olukord nagu allveelaevas

Kinnisvaraturul on olukord nagu allveelaevas, kus kõik madrused räägivad, kus nad on, aga keegi peale kapteni seda tegelikult ei tea, ütles 1Partner Kinnisvara investeeringute juhi Üllar Hinno.

Kommenteerides aripaev.ee-s refereeritud uudist "Riigivara müük vireleb", kus kirjutati, et riik on praegu 1,5 miljardist kinnisvarast saadavast kroonist saanud ca 20%, on 1Partner Kinnisvaral tõsiselt hea meel kuulda, et riik ei kavatse oma omanduses olevat kinnisvara “võileivahinnaga” ära müüa.

„Eriti tore sellepärast, et hinnates kinnisvara, on võetud aluseks kinnisvarahindajate aktid ning määratud neist tavaliselt veel mitu korda kõrgemad müügihinnad. Tõenäosus, et selliste laest määratud hindadega või isegi buumiaegsete hindamisaktidega täna keegi kinnisvara ostab, on sama tõenäoline kui tänases situatsioonis ülejäägiga riigieelarve,“ ütles Hinno tabavalt.

Tema sõnul on Ameerika kinnisvaraturu kokkuvarisemise tagajärjel tekkinud praktiliselt ülemaailmne finantsturgude kriis mõjutamas Eesti kinnisvaraturgu tugevamalt kui kunagi keegi on karta osanud. „Pankade laenupoliitika järsk 180kraadine muutumine tekitab lisaks kinnisvarasektorile ka kogu Eesti majandusele pikemaks perioodiks tõsiseid probleeme.“

Hinno sõnul on 2008. aasta lõpuni, tõenäoliselt ka 2009. aasta esimesel poolel praktiliselt välistatud pankadelt ärilaenude saamine, nõutakse märgatavat omakapitali lisamist ja kinnisvara osakaalu vähendamist investeerimisportfellis. Kinnisvaraäris, kus kasutatakse tavaliselt suurt laenuvõimendust, laenude, võlakirjade emiteerimise vms näol, sõltub äri tegemine finantsinstrumentide kättesaadavusest, ütles Hinno.

Samuti soovitab spetsialist riigijuhtidel realistlikult hinnata lähiaastate perspektiivi kinnisvara müügiks ning pigem tuleb riigi omanduses olevast kinnisvarast saada maksimaalselt parim tulemus kas või väljaüürimise näol.

"17. septembri seisuga oli vara müüdud ainult 226,5 miljoni krooni ehk 15,2 protsendi eest. Tõenäosus, et rohkem kui miljardi eest suudetakse aasta lõpuks vara realiseerida, on nullilähedane," hindas riigi kinnisvara müügiga tekkinud olukorda postimees.ee vahendusel keskerakondlane Kalev Kallo.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474