23. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: inimesed peaksid omama sääste

Portaal tarkkulutaja.ee viis läbi uuringu, milles osalenud leidsid, et inimesed peaksid mõtlema, kuidas end kindlustada võimaliku töökaotuse puhuks.

Septembri lõpul toimunud internetiuuringule vastanud soovitasid olla tarbimisel ettevaatlik, hoida oma kulud ja tulud tasakaalus, rohkem säästa ning arvestada, et sissetulekud lähitulevikus pigem ei tõuse, teatas portaal.

Väärtpaberispetsialist Kristjan Tolmats peab uuringus osalenute mõtlemisviisi väga asjalikuks. „Kindlustunne tuleviku suhtes algabki sellest, et loobutakse soovmõtlemisest ja omatakse ausat ülevaadet nii oma võimalustest kui kohustustest. Kui rahaasjadest on hea ülevaade, siis pole ka ebamäärast hirmu tuleviku suhtes," leiab Tolmats.

Uuringule vastanute meelest peaks igal inimesel olema varuks vähemalt kolme kuni kuue sissetuleku suurused säästud võimalike ootamatuste jaoks. Samas ei ole uuringule vastanuil endal piisavalt sääste, et olla ootamatuteks olukordadeks kindlustatud.

Uuringu kinnitas, et tarbijad usuvad majandusseisu halvenemisse ühe aasta jooksul, samas selle paranemisse pikas perspektiivis. „Inimesed hindavad kainelt, et ees on raskemad ajad ja nendest üle saamiseks tuleb oma kulutusi tähelepanelikumalt jälgida. Kui inimesed usuksid, et ka viie aasta perspektiivis pole loota olukorra paranemisele, siis halvaks see majanduse täielikult," kommenteeris Tolmats.

Uuringus osalenud olid keskmisest kõrgema sissetulekuga inimesed ning pea viiendik moodustas peamiselt ettevõtlustulu teenivad inimesed.

Portaal Tark Kulutaja käivitati testversioonis septembris ja selle eesmärgiks on vahendada tarbijatele keerulises majandusolukorras nõuandeid oma isiklike rahaasjade mõistlikuks korralduseks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474