24. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gruusias valmivad ennaktempos põllumajad

Kaks kuud peale sõja lõppu Lõuna-Osseetias edeneb välisabi toel hämmastava kiirusega 7000 maja ehitamise programm põgenike tarbeks, identsed majad on põllul sadade kaupa reas.

Lõuna-Osseetia piiri lähedase Shavshvebi küla elaniku Ljuba Valijeva (74) jaoks meenutasid mingite erinevusteta punakatuselised majad kui üldse midagi, siis kanala inkubaatorit, kirjutas International Herald Tribune. President Saakashvili lubaduse kohaselt on 31 000 põgenikul 15. detsembriks uus talvekindel kodu. Shavshvebis rammiti liiniposte maasse ja tõmmati kaableid, kopsimine käis hilise ööni ja igal hommikul ulatusid majaread veidi kaugemale. “Inkubaator” oli vanast külast juba kaks korda suurem. Ehitatakse hoolimata valitsuse kindlatoonilisest retoorikast, et separatistlik enklaav tuleb Gruusia koosseisu tagasi tuua. Praegune kiire ehitustegevus on suur kontrast sellele, kuidas läks 90ndate esimese poole 220 000 põgenikul Abhaasiast, nemad jäid ripakile ja pidid ise vaatama, kuidas saavad.

Ajalehe hinnangul on Gruusia riiklik elamuprogramm kärme ja bürokraatiavaba võrreldes teiste suurõnnetustele järgnenutega, näiteks orkaan Katrina järgne taastamine USAs. Töömeeste brigaadid saavad enda teatel iga püsti pandud maja eest peo peale 3500 larit (31 000 krooni) ning see innustab nii mõndagi neist lausa öötööle.

Maju ehitanud töölistel, paljud neist ise põgenikud, olid erinevad vastused sellele, kauaks jäävad põgenikud neisse majadesse. Vastustes loeti aga aega kuudes, mitte aastates. “Läheme tagasi, kui venelased on ära läinud. See juhtub siis, kui astume NATOsse,” leidis ehitaja Mahmud Akaturi.

ÜRO põgenike ülemkomissari esindaja Gruusias Peter Nikolaus nimetas käimasolevat ehitusprogrammi väga kiireks ja otsustavaks. Ainuke aga olevat tema ja teiste rahvusvaheliste abitegelaste sellest informeerimata jätmine: “Olin segaduses. Sain teada, et ehitus on alanud ja peaaegu lõpule viidud, meile ei teatanud sellest aga keegi.”

Kolmapäeval ütles Gruusia peaminister Lado Gurgenidze Brüsselis, et uute ja vanade põgenike elutingimuste parandamiseks kulutatakse 700 mln dollarit, raha tuleb 4,5 mld dollarisest sõjajärgsest välisabist.

Shavshvebi ehitustandril ilmutasid töömehed oma jutus vähe huvi valitsusprogrammide ja muu taolise vastu. Mitu Abhaasia ja Osseetia päritolu meest rääkisid eelkõige soovist koju tagasi minna. Mis juhtub, kui ehitatava küla valmides tuleb Vene sõjavägi ja võtab selle ära, kas siis võetakse samasugune ehitus ette mõnes teises kohas? “Kui see peaks juhtuma, siis sealpool veel vabu platse on,” osutas üks töömees käega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474