24. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium pole mitteresidentide pensioni maksustamises seisukohta võtnud

Mõni päev tagasi kirjutas aripaev.ee, et Eesti maksureeglid täpsemalt mitteresidendist pensionäride Eestist makstava pensioni maksustamine on Euroopa Komisjoni kriitika all, rahandusministeeriumist teatati, et ei ole veel otsustatud kuidas teemaga tegeleda.

"Tulumaksuseaduse kohaselt saavad teise EL liikmesriigi residendid teha tulumaksust mahaarvamisi Eesti residentidega samas korras juhul, kui on saanud vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis. 75% nõude kehtestamisel lähtus Eesti Euroopa Komisjoni 1993. aasta soovitusest ja samamoodi on toiminud paljud teised riigid,“ ütles rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna nõunik Elo Haugas, kelle sõnul on mõned riigid koguni rangemad, nõudes, et maksusoodustuse saamiseks peab selles riigis saadud tulu moodustama 90% kogutulust.

„Antud juhul läheb Komisjon aga kaugemale ja taotleb residentide ja mitteresidentide võrdset kohtlemist ka siis, kui 75% tingimus ei ole täidetud ning mitteresident on saanud Eestist ja oma koduriigist ühepalju tulu, kusjuures tal ei ole võimalust kasutada maksusoodustust "kodus",“ ütles Haugas. Tema sõnul tähendaks see mitteresidentidele väga ulatuslike soodustuste andmist Eesti riigieelarvest ja ministeerium ei ole veel võtnud ühest seisukohta, kuidas selles vaidluses edasi toimida.

AS PricewaterhouseCoopersi maksukonsultant Iren Koplimets ütles, et Eesti residentidest pensionäridel on õigus igal kalendriaastal tulust maha arvata kuni 63 000 krooni (27 000 krooni tulumaksuvaba miinimum, millele lisandub 36 000 krooni täiendavat maksuvaba tulu pensioni korral). Euroopa Kohus on praktikas korduvalt kinnitanud, et kui objektiivselt sarnases olukorras olevat residendist ja mitteresidendist isikut maksustatakse erinevalt, võib see tuua kaasa kaudse diskrimineerimise, mis on vastuolus Euroopa Ühenduse asutamislepingus sätestatud isikute vaba liikumise põhimõttega. Lühidalt ei pruugi Eesti tulumaksuseadus olla vastavuses Euroopa õigusega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474