27. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis teenivad vähim insenerid

Hay Group Eesti esindaja Martin Litvinov ütles, et Eestis on kõige tulusam töötada finantsvaldkonnas, kuid vähim kasulik inseneridel, kuna sellel alal on palk Eesti keskmisest ca 7% väiksem.

"Eestis on palga areng aastatel 2004-2006 olnud stabiilne ja loogiline, mis on koos SKPga kasvanud," ütles ta ja lisas, et 2008-2009. aastatel palgatõus jätkub ning tõenäoliselt palga langust Eestis oodata pole.

"Eestis on kõige tulusam töötada finantsvaldkonnas, näiteks raamatupidajana, kuna seal on palgad keskmistest palkadest 8% kõrgemad," rääkis ta. Litvinov lisas, et finantssektorile järgnevad administratiiv- ja logistikaala.

"Vähim kasulik on töötada inseneridel ja selle valdkonnaga seotud aladel, kuna seal saadakse ca 7% vähem netopalka kui seda on Eesti keskmine palk," märkis ta.

Litvinov rääkis, et lisatasude arvestuses, mille hulka arvestatakse jõulu-, müügi- jms preemiad, on kõige kasulikum teenida logistika- ja IT-valdkonnas, pluss finantsvaldkonnas. "Koos boonustega makstakse palka rohkem, kui seda on Eesti keskmine. Kuid selles kategoorias teenivad vähim jällegi insenerid ja inimesed selle valdkonnaga seotud aladel" ütles ta.

Palgatõus Eesti piirkondade lõikes aastatel 2007 ja 2008 on olnud Litvinovi sõnul suurim Virumaal ja Pärnumaal. "Ettevõtete prognoos palgatõusuks aastatel 2008-2009, kes Hay uuringus osalesid, on 10%," märkis Litvinov.

Ta lisas, et ettevõtted vastasid sellele küsimusele enne selle aasta augustit, kui majanduskasv oli positiivne. "Kuna majandus on langemas, siis hetkel palgatõus meie prognoosi järgi võib jääda 5% juurde. 5% palgatõusuga kaetakse tarbijahinnaindeksi tõus, kuid individuaalne väärtustamise osa väheneb," rääkis ta.

"Töötajate motiveerimiseks kasutatakse Eestis põhiliselt soodustusi nagu mobiiltelefonid, koolitused, ametiautod, sporditoetused, allahindlused ettevõtte toodetelt ning täiendav lisapuhkus," ütles Litvinov.

Hay Group koostas palgauuringu Eestis perioodil 2007. aasta augustist kuni 2008. aasta augustini ca 70 suurettevõtte seas.

Mullu jaanuaris ütles Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves oma kõnes Ameerika Kaubanduskojas, et meil on vaja inimesi, kes õpiksid midagi nii ebaseksikat kui matemaatikat. Muret tundis president eelkõige hariduse pärast. "Muretsen, et muutume ärijuhtide, PR tegelaste ja haldusjuhtide riigiks. Need on toredad ametid, kuid me vajame insenere, keemikuid ja matemaatikuid," kutsus Ilves noori üles inseneri elukutset omandama.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474