27. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraarendaja raskused mõjutavad tavainimest

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuht Andres Hall kirjutas Äripäevas, et kinnisvaraturul toimuvad muutused annavad tavalisele kinnisvaraostjale võimaluse saada osa odavamatest hindadest, kuid peidavad ka riske soetada vara raskustesse sattunud arendaja käest.

Järjest enam tekitab küsimusi, kuidas mõjutavad majandusruumis toimunud muutused kinnisvaraturul n-ö tavalist inimest.

Esmalt positiivne. Langevad kinnisvarahinnad muudavad seni kinnisvara ostu edasi lükanud ostjate võimalusi paremaks, kuna sama vara saab soetada odavamalt.

Valiku tegemiseks on paremad võimalused, tulenevalt suuremast pakkumisest ning pikemast võimalikust otsustamisperioodist.

Kinnisvara soetamisega kaasnevate muude asjade soetamine (nt mööbel ja muud sisustuskaubad) muutub tulenevalt vähenenud nõudlusest odavamaks ja kiiremaks. Ehitustööde tellimisel on tellijal parem positsioon läbirääkimistel. Kaubelda saab hinda, aega ja muid tingimusi. Samuti on tekkinud tellijal võimalus ehitustööde tegijat erinevate pakkujate hulgast valida.

Segased ajad finantsturgudel muudavad laenu saamise keerulisemaks ning märkimisväärselt kallimaks. Samas ei pruugi finantsturu keerulise situatsiooni kestmisel ostuotsuse edasilükkamine ja hindade edasisele langemisele lootmine olla majanduslikult otstarbekas, kuivõrd kerkivad laenuintressid võivad ületada kinnisvara hinna langusest tekkiva kokkuhoiu.

Negatiivsetest mõjudest võib välja tuua, et raskesse olukorda satuvad ostjad, kes on soetanud korteri ehitusjärgus korterelamusse, mille arendaja satub raskustesse ning ehitustööd katkevad. Ostetud korterit on ostjal väga keeruline realiseerida. Kogu korterelamu valmisehitamine on aga enam kui kindlalt enamikule korteriomanikest üle jõu käiv ülesanne.

Raskustega silmitsi seisavad ilmselt ka need korteriostjad, kes on ostnud korteri valminud korterelamusse, milles enamus kortereid on müümata, aga arendajal tekkivad raskused tühjade korterite kommunaalkulude (näiteks küte) tasumisega. See võib kaasa tuua küttevarustuse katkemise kogu majas.

Tagatisvara väärtuse langemisel allapoole laenu jääki võivad laenuandjad küsida lisatagatisi või nõuda laenusumma ennetähtaegset osalist tagastamist.

Laenu korrektsel teenindamisel selline stsenaarium õnneks ei realiseeru.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474