29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: Ameerika saatus tabab ka meid

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff ütles aripaev.ee-le, et Eestit ootab Ameerika saatus ees lähiaastatel, kuna riikide majandus mõjutab teineteist tugevalt.

Järgneb intervjuu Miks Sucksdorfiga:

Kuidas mõjutab maailmamajandus Eesti kinnisvaraturgu?

Ma ise arvan, et maailmamajandus on hetkel küllaltki kokku kasvanud ehk see, mis juhtub mujal riikides, mõjutab mingil määral ka meid. Isegi see, kui loeme uudiseid teistest riikidest, siis juba psühholoogiliselt see mõjutab. Me teame, et Ameerikast tulevad asjad meile umbes kahe aastase nihkega või veidi kiiremini. Võib oodata, et Euroopat tabab sama asi mis Ameerikat.

Inimesi piinab jätkuvalt küsimus, millal põhi tuleb?

Ma olen lõpetanud selle hinnangu andmise eelmisel kevadel kinnisvarakonverentsil, kui ma ütlesin, et põhi on käes. Põhja tabamine on väga raske, seda me nägime ka 1990-te Soome näitel. Kui Annika (Annika Jakobson Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik- toim.) ütles, et pangaanalüütikute ja tema analüüs näitab, et 2009. aasta sügisel asjad lähevad paremaks siis võib eeldada, et see sügis ja kevad võiksid olla (rõhutab üle võiksid olla põhi-toim.) Aga see tähendab täpselt seda, et maailmamajanduses ei tohi juhtuda enam midagi negatiivset. Kui midagi negatiivset juhtub siis see tähendab, et pikeneb see periood.

Kas ja kuidas on muutunud maaklertasud?

Protsentuaalselt see on jäänud samaks. Keskeltläbi võib öelda, et maaklertasu on 30% sellest müüdud vahendustasust.

Kas võib öelda, et töötajate palgad on siis vähenenud?Seda küll, et kui inimene ei suuda tekitada sama käivet mis eelmine või üleeelmine aasta, siis kindlasti. Kuid on ka neid maaklereid, kelle käive on sama.

II kvartali turuülevaates mainiti, et huvi remonti vajavate korterite vastu on suurenenud. Milline oli seis on remonti vajavate korteritega kolmandas kvartalis?On, see huvi endiselt alles. Kas see on kasvanud või langenud? Ma arvan, et see on jäänud samaks. Meil on päris palju inimesi, kes otsivad remonti vajavat korterit esiteks juba sellepärast, et need on odavamad ja teiseks saab selle ise kujundada selliseks nagu tahad.

Mida arvate ERI Kinnisvara kampaaniast kui korter ei meeldi saad maaklertasu tagasi? Kas see võiks töötada kliendi peal?Kui ma panen ennast kliendi seisukohta, siis mina isiklikult sooviksin, et ma olen oma vajadused endale selgeks teinud ja objekti valides olen selles piisavalt veendunud, et ma ei pea objekti kahe nädala pärast ümber otsustama. Esmamulje on, et mind kui ostjat see küll ei mõjutaks.

Mis üllatusi on lähiajal kliendile varuks?Kampaaniaid ehk ei tule aga uusi tooteid mõtleme küll välja aga neist ei saa ma praegu teile rääkida aga meil on mõtted küll, kuidas uute toodetega tulla turule.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474