30. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: lisaraha saab tulla ainult tööandjatelt ja -võtjatelt

Ei tohiks olla liiga optimistlik ja vaadata roosade prillidega, ütles peaminister Andrus Ansip, kes saatis Eesti Töötukassa töötuskindlustusmakse määrad tagasi ning nõuab uute esitamist novembri keskpaigaks.

Peaminister Andrus Ansip ütles Stenbocki majad toimunud pressikonverentsil, et määrad peaksid 0,5% tööandjatele ja 1% töövõtjatele. Sama suured olid määrad ka aastatel 2002-2005.

„Tööpuudus Eestis ei saa täna enam alaneda, tööpuudus suureneb. Kuid tööpuuduse suurenemine tähendab seda, et on vaja täiendavaid vahendeid ja need vahendid saavad tulla ainult tööandjatelt ja töövõtjatelt,“ selgitas peaminister ja lisas, et mingeid teisi allikaid ju ei eksisteeri. „Hoopis kurb oleks siis, kui ükskord avastataks, et kassast on raha otsas, aga inimesi on vaja aidata.“

Ansipi sõnul pole õiglane rääkida vaid tööandjate maksukoormuse tõusust, kuna töötuskindlustusmakse määra tõus puudutab ka töövõtjaid. „Ja õiglane on anda töötajatele sotsiaalsed garantiid vastavalt seaduse järgi kehtivatele normidele. Nende ootused peavad olema tagatud ka reaalsete vahenditega. Loomulikult on varasemate aastate jooksul kogutud märkimisväärsed reservid, kuid need head ajad on paraku otsa lõppemas,“ lisas ta.

Ansip rõhutas, et siiski kõige suurem probleem on hoopis kvalifitseeritud tööjõu nappuses ning lisas, et uus töölepinguseadus peaks seda probleemi leevendama, kuid see eeldab ka tunduvalt kopsakamat töötukassat.

Mis saab siis kui töötukassa ei soostu ümber vaatama töötuskindlustusmäärasid? „Ma siiski eeldan, et töötukassa nõukogu suhtub vastutustundlikult nõukogule antud ülesannetesse ja ei ela illusioonides. Ei ela pimedas usus, et tööpuudus Eestis jääb igaveseks 4% juurde,“ vastas Ansip.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474