31. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA eksperdid: eluasemeturu põhi veel kaugel

Mainekad USA majandusteadlased kinnitasid eile Ameerika Ettevõtlusinstituudi seminaril, et USA eluasemeturg kukub veel vähemalt 15 protsenti enne, kui põhi kätte jõuab. Turu tipphetkest 2006. aastal on USA elamuhinnad juba teinud läbi 20protsendilise languse.

Ameerika Ettevõtlusinstituudi majandusteadlane Desmond Lachman loetles põhjuseid, miks USA eluasemeturu põhi veel käes pole: järsumaks muutuv majanduslangus, kasvav töötus, lademetes müümata kinnisvara, sagenevad sundmüügid ja laenukraanide sulgumine.

Hapud laenud on jõudnud rekordtasemele. Sundmüükide arv, kus pank tõstab pere välja ja paneb laenu tagatiseks olnud kinnisvara müüki, läheneb 3 miljonile aastas. Paljudel peredel pole huvigi laenusid teenindada, kui nende maja väärtus langeb alla laenu väärtuse. See kõik tõmbab hindasid veel allapoole.

Investeerimispanga UBS Investment Bank juht Thomas Zimmerman tõdes samuti, et enne, kui paremaks saab minna, läheb veel halvemaks. "Järgmised kuus kuni üheksa kuud tulevad väga jubedad," nentis ta. Siiski tõi ta välja ka mõningad lootuskiired. Nii on vanade eluasemete müük püsinud viimasel kuul stabiilne (varasematel kuudel langes see pidevalt), müümata korterite arv tõuseb väiksema kiirusega kui enne, samuti ei lange hinnad enam nii kiires tempos nagu varem. Seega on tegemist küll kehvade näitajatega, aga vähemalt liigub õhk nüüd mullist välja väiksemal kiirusel.

Lachmani sõnul ei stabiliseeru USA majandus enne, kui eluasemeturg taas stabiilseks muutub. Tema hinnangul läheb selleks vaja valitsuse sekkumist, et asjad taas paremuse poole hakkaksid minema.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474