2. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti advokaaditasud on kordi madalamad Lääne-Euroopast

Advokaadibüroo MAQS Law Firm ja õigusabikulude kindlustusseltsi D.A.S. tehtud ühisanalüüs näitab, et Eesti advokaaditasud on vähemalt 2-3 korda madalamad kui Euroopa Liidu „vanades“ liikmesriikides, Venemaast rääkimata.

Eesti advokaadibüroode keskmine hinnatase on oluliselt madalam võrrelduna naaberriikide ja Skandinaavia advokaaditasudega. Kui Eestis on keskmine advokaadi töötunni hind ligikaudu 2000 krooni, siis mujal Euroopas tuleb vastav number korrutada vähemalt kahega. Ka Lätis tuleb arvestada ligikaudu 30% suurema tasuga. Venemaa majanduskeskustes (Moskva, Peterburg) võib kvaliteetse õigusabi maksumus ulatuda kuni 10 000 kroonini tunnis ja üle selle.

Seevastu Saksamaal sõltuvad enamasti advokaadi- ja kohtukulud üheselt vaidlustatud summast. Kui esimeses kohtuastmes vaieldakse kuni 4711 krooni üle, siis ei saa kohtukulud olla suuremad kui 7669 krooni. Miljonikroonise hagi sissenõudmine läheb aga esimeses kohtuastmes maksma rohkem kui 170 000 krooni ning esimeses ja teises kohtuastmes kokku juba üle 560 000 krooni. Austrias võib aga ühe suhteliselt tavalise liiklusõnnetuse kahju, mis seisneb 67 000 krooni maksma läinud plekimõlkimises, väljamõistmiseks kahes kohtuastmes kuluda üle 70 000 krooni.

Tsiviilkohtumenetluse üldise põhimõtte järgi kannab hagimenetluse kulud pool, kelle kahjuks kohtuotsus tehti, kuid kohtul on teatud juhtudel kaalutlusõigus nimetatud põhimõttest kõrvale kalduda. Eestis on Vabariigi Valitsuse määrusega piiratud tsiviilkohtumenetluses lepingulisele esindajale ja nõustajale kulutatu vastaspoolelt sissenõudmise piirmäärasid. Näiteks on 100 000-kroonise põhikohustusega vaidluse korral võimalik kohtuvaidluse kaotanud poolelt sisse nõuda maksimaalselt 50 000 krooni. 2 miljoni kroonise vaidluse korral on vastav summa 330 000 krooni ja mittevaralise hagi korral on piirmääraks 200 000 krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474