3. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raskem saada laenu majaehituseks kui ostuks

Pangad soosivad valmismaja ostmist ehitamisest rohkem, sest viimase riskid on tunduvalt kõrgemad. Suuremate pankade esindajad kinnitasid, et laenu taotlemises ei ole viimastel aastatel palju muutunud, kirjutas kaasautor Triin Visnapuu Äripäeva lisas Oma Maja.

Pangad hindavad kliente senisest hoolikamalt SEB eralaenude äriarendusjuhi Triin Messimase sõnul ei ole laenutingimused näiteks aastataguse ajaga võrreldes põhimõtteliselt muutunud, kuid soovitud laenu saamine tundub nüüd keerulisem eelkõige raha hinna kallinemise, igapäevaste elamiskulude kasvu ning kinnisvarahindade languse tõttu.

“Laenupoliitikat mõjutab praegune olukord majanduses – ressursi kallinemine, kinnisvarahindade langus ja tööpuuduse oht. Kindlasti hindame konservatiivsemalt inimese võimet töökaotuse korral samaväärse sisse tulekuga töö leida,” selgitas Eesti Krediidipanga laenuosakonna juhataja Karin Ossipova.

Swedpanki eluasemelaenude osakonna arendus- ja analüüsijuht Kersti Arro tunnistas, et nemad on samuti laenu andmisel konservatiivsemaks muutunud. “Jälgime, et väljaantavad laenud oleks korralikult tagatud ka lühiajaliste hinnakõikumiste vastu kinnisvaraturul. Seetõttu näeme üldjuhul hea omafinantseeringu tasemena 30%, varemalt oli see 10%. Kui kliendil seda ei ole, sobivad ka lisatagatised,” tutvustas ta uusi nõudeid.

“Vaadates muude kulutuste kasvu kliendi rahakotis, oleme tõstnud minimaalse sissetuleku piiri: üksiklaenaja puhul on see 10 000 krooni senise 7000 krooni asemel ning kahe laenutaotleja puhul 15 000 krooni senise 10 000 krooni asemel,” lisas ta. Proovi enne, kas pead laenumaksetele vastu. Kuidas aga laenukoormuse taset hinnata? “Uue kodu soetamist plaanides on soovitatav juba paar-kolm kuud enne laenu võtmist igakuistest sissetulekutest laenumaksed kõrvale panna,” soovitas Sampo panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe.

Praegu ootavad paljud valmismajad ostjat, kuid oma unistuste kodu ehitaks paljud pered siiski suurlinnast veidi eemale. Siiski tundub, et pangad soosivad pigem valmismaja ostu, kuna riskid ehitamisel on tunduvalt suuremad. Maja nullist ehitamisega kaasnevad tihtipeale kulud, mida alguses ei osata ette aimata – detaile on lihtsalt väga palju. Lisaks võivad esialgselt plaanitud kulud tõusta ka hindade kallinemise tõttu – nii võib katuse- või seinapanek röövida rahakotist suuremaid summasid, kui kavas oli.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474