7. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara tekitas Geenius Grupile hiiglasliku maksuvõla

Mitmel rindel tegutseda plaaninud ning selle kõrvalt kinnisvara vahendanud osaühing Geenius Grupp sattus 8,5 miljoni kroonise käibemaksuvõlaga Eesti suurimate maksuvõlglaste sekka, kui talle kuulunud kinnistu ostja ei leidnud tasumiseks raha.

Geenius Grupi ametlikeks tegevusaladeks on kinnisvaratehingute kõrval ka maksu-, raamatupidamis-, finants- ja ärikonsultatsioonid, hulgikaubandus, infotehnoloogiaalased teenused, reklaamiteenused, ning ehitus- ja remonditööd. Firma kuulub võrdsetes osades osaühingutele Bradex Invest (Jüri Lamesoo), Merkerias (Kristiina Gusseva) ja Võimas Löök (Peeter Kutman, Toomas Mälberg).

Geenius Grupi endine juhatuse liige Jüri Lamesoo selgitas aripaev.ee-le maksuvõla tekkimist ja tulevikuväljavaateid: "Sellega on probleemid jah. Müüsime kinnistu edasi ja ostjal pole raha."

Kinnistusregistri andmetel on Geenius Grupp müünud vaid ühe kinnistu ja see asub Tartus aadressil Raudtee tn 114a.

Kuna kinnisvara müüja pidi käibemaksu kohe pärast tehingu vormistamist deklareerima, kuid pole müügist senini raha saanud, mille eest käibemaksu tasuda, seisabki Geenius Grupp nüüd suurte maksuvõlglaste nimekirjas.

"Ostja seadis meie kasuks hüpoteegi ja otsis finantseerijaid, kuid pole leidnud. Ta andis tähtaegade suhtes mitmeid lubadusi, kuid praegu arvan, et asi on lootusetu," rääkis Lamesoo murtud häälel väljavaadetest.

Mees lisas ohates: "Ma ei tea, mis saab. Maksuametiga käisid läbirääkimised. Mind valiti juhatusest välja, praegust seisu ma ei tea."

Kinnisvaratehingust tekkis käibemaksuvõlg ka Tiit Laja ettevõttele Hermes Projektijuhtimine. See firma võlgneb juba mitmeid kuid 20,6 miljonit krooni käibemaksu. Laja põhjendas ehitusuudised.netile, et müüs Hiiu pansionaadi kinnistu järelmaksuga ja ostja pole siiani kogu summat maksnud.

Tallinnas asuva Lutheri kvartali arendaja Grove Invest võlgneb samas 12,7 miljonit krooni makse ja on maksuametiga sõlminud ajatamisgraafiku.

Samuti kinnisvaraga tegelenud Toomas Rüütmanni firmad võlgnevad maksuametile tervelt 37,8 miljonit krooni. Võlg jaguneb kolme ettevõtte peale. Kommest Auto on riigile 25,5 miljonit, pankrotis Kommest Autokeskused 7,4 miljonit ja Rakverre kerkinud Põhjakeskuse arendajaga kohtuteed tallav Margea Invest 4,9 miljonit krooni võlgu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474