24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara juht: pankadel on rohkem probleeme kui meil

Kinnisvaraturg välja ei sure, kuid tehingute arv sõltub paljuski sellest, kuidas läheb pankadel, leiab Arco Vara juht Lembit Tampere.

Tampere rõhutas, et ka kõige raskematel aegadel on alati kinnisvaratehinguid toimunud.

Siiski möönis ta, et kuna laenutingimused lähevad karmimaks, on müümine ja ostmine keerukam ja tehingute arv langeb.

„Pangad saadavad täna välja signaali, et probleem pole majanduses, vaid neil endil. Täna on neil rohkem muresid kui meil,” märkis Tampere, lisades, et kinnisvarafirmad laenutingimusi mõjutada ei saa.

Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhataja Tõnu Luts ütles aripaev.ee-le antud intervjuus, et kui maailmamajanduses kriis jätkub, siis teoreetiliselt on võimalik, et Eesti turul laenude väljastamine kinnisvara soetamiseks lõpetatakse sootuks või viiakse tingimustele, millega enamikel inimestel ei ole võimalik toime tulla – see suretaks täielikult välja ka kinnisvara ostu-müügituru.

Tampere kolleegiga sama meelt pole. Kinnisvara ostuturu suremist ei pea ta tõenäoliseks isegi teoreetilises plaanis. „Arco Vara ei saa lõpetada kinnisvara arendust või müüki, sest see on meie põhitegevus,” ütles ta.

Ettevõtja viskas õhku võimaluse, et kui pangad hakkasid nõudma näiteks 50% ulatuses sissemakset, koguks üks keskmine inimene või paar seda päris kaua. „Isegi kui kinnisvarafirmad loobuvad marginaalidest ja maahinnast, siis ehitushind jääb ikka. Odav 3toaline korter maksaks ehitushinda arvesse võttes 800 000-900 000 krooni. Kui asi jõuab nii kaugele, et pangad küsivad poole omafinantseeringuks, siis kui kiirelt korjab inimene kokkLembit Tampereu ca 500 000 krooni? See on ebameeldiv külg, aga loodame, et see nii ei jää,” märkis ta.

Tampere sõnul on oluline, et majanduskeskkond stabiliseeruks.

„Turbulentne periood pole jätkusuutlik ja peab varem või hiljem lõppema. Omakapitali nõutakse rohkem ja intressimäärad on kõrgemad, aga inimesed oskavad sellega arvestama hakata. Stabiilsus on olulisem kui konkreetne intressimäär. Turg taastub sel juhul uuesti tänu tekkinud stabiilsusele. Ebakindlus on meie kõigi suurem probleem. Usun, et järgmisel aastal saab pangandusturbulents läbi,” arutles Tampere.

Arco Vara juhi sõnul tuleb loota, et Rootsi pankadel jätkub omakapitali, et see kriis üle elada. „Ostmise jõul see majandus ju püsibki. Kui hakkaksime kõik säästma, siis ei jääks ju raha üle ostmiseks,” lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474