24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kinnisvaras läheb rõhk ostuturult üüriturule

Kinnisvaras läheb rõhk seniselt ostuturult üüriturule, ütles kinnisvarafirma Uus Maa juht Jaanus Laugus.

Kallima kinnisvara omanikud võivad praegu müümise edasi lükata, odavama kinnisvaraga siiski kaubeldakse, lisas ta. Neil, kel objektid on pikalt müügis, tuleb Lauguse ütlusel tõenäoliselt mõelda üürimise võimaluse peale.

"Eramute ja kruntide sektoris on kõige raskem. Kuid ka eramute puhul on hakatud üürimise peale mõtlema," lisas ta. Eestlaste oma kodu armastus tähendab seda, et inimesed võimaluse korral ikka proovivad endale oma elupinna osta, lisas Laugus.

Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhi Tõnu Lutsu kartust, et kinnisvaraturg võib maailmamajanduse kriisi pikalt jätkumisel välja surra, nimetas Laugus liiga karmiks prognoosiks.

Ei usu, et karmimad laenutingimused võtavad inimestelt võimaluse endale oma kodu osta, ütles ta. Laugus möönis, et pangad on kaalutlevamad kui varem ja kliendi poolt vaadates on tingimused karmimaks läinud. Samas on tema sõnul olemas ka neid panku, kes rasketel aegadel laenu annavad.

Uus Maa juht lisas, et kinnisvaraturu elujõulisus ei sõltu siiski vaid laenuandjatest, sest kõik ostutehingud ei baseeru laenudel. Tema hinnangul on selliseid tehingud umbes kolmandik.

Laugus meenutas, et järgmine aasta tuleb tõenäoliselt raskem kui tänavune ja suure tõenäosusega muutuvad panga intressinumbrid kahekohaliseks – seega läheb laen veelgi kallimaks.

Kinnisvarahinnad aga tema sõnul enam palju odavamaks minna ei saa, sest niigi müüakse praegu kinnisvara omahinna lähedal. Natuke odavamaks saab minna vaid kallim kinnisvara.

Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhataja Tõnu Luts arutles aripaev.ee-le antud intervjuus, et kui maailmamajanduses kriis jätkub, siis teoreetiliselt on võimalik, et Eesti turul laenude väljastamine kinnisvara soetamiseks lõpetatakse sootuks või viiakse tingimustele, millega enamikel inimestel ei ole võimalik toime tulla – see suretaks täielikult välja ka kinnisvara ostu-müügituru.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474