26. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva paljastused tõid välja puudujäägid

Reedeses Äripäevas ilmunud artikkel "Lastekeskuses peitub pommiladu" näitab, et lõhkematerjaliladude järelevalve ja koostöö riigiasutuste vahel on puudulik, teatas siseministeerium.

Tartus tegutseva lastepäevakeskuse all asub pürotehnikaladu, mille olemasolust polnud linnavõim aastaid teadlik ning milles avastati suvel ehmatamapanevalt suur segadus, kirjutas Äripäev reedel.

Juhtumit uurides selgus, et Tartus tegutsenud laole oli väljastanud kasutusloa tehnilise järelevalve ameti (TJA) asejuht Egon Hirvesoo. Tartu linna väitel oleks pidanud aga hoone omanik taotlema kasutusluba omavalitsuselt ning riiklik amet ei oleks tohtinud kasutusluba väljastada.

"Tehnilise järelevalve amet on väljastanud loa lõhkematerjalide ladustamiseks hoones, mis ei vasta selleks ettenähtud tingimustele. Sellega on rikutud nii lõhkematerjalide käitlemise kui ka tuleohutuse nõudeid," kommenteeris juhtumit siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna nõunik Priit Laaneste.

"Kuigi lõhkematerjaliladude üle teostab riiklikku järelevalvet lõhkematerjaliseaduses sätestatud pädevuse piires TJA vähemalt kord aastas, viitab juhtum sellele, et ametkondade koostööd tuleb veelgi tõhustada ja omavalitsusel ning päästeametil peab olema ülevaade nende territooriumil asuvate pürotehniliste toodete ladudest," kirjutas siseministeerium Äripäeva saadetud järelepärimisele vastates.

Siseministeeriumi selgituse kohaselt reguleerivad Eestis pürotehnika käitlemist ja ladustamist peamiselt kaks seadust - lõhkematerjaliseadus ja ehitusseadus. Lõhkematerjaliseaduse järgi peab pürotehnilise toote hoidmiseks olema lõhkematerjali käitlemise luba.

Pürotehnilise toote ladustamiseks peab hoonel olema ka ohutustingimustele vastav kasutusluba, mille väljastab kohalik omavalitsus ning kasutusloa andmine kooskõlastatakse päästekeskusega.

Ka Tartu juhtumi puhul algatas TJA lõhkematerjali käitlemisloa menetluse. Kuna omavalitsus oli menetlusse kaasatud, ei kontrollinud päästeamet täiendavalt, kas Tartu linn on käitlemisloa taotlejale ka hoone kasutusloa väljastanud, selgitas siseministeerium.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474