26. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtne ja odav säästupoe trell annab majaehitusel otsad paari päevaga

Akutrelli puhul odavama ja väiksema aku eelistamine toob kaotuse laadimiste tiheduses ja masina töökindluses.

"Ehitajana eelistan profitööriistu, kuna neile on tootja andnud täieliku garantii," sõnas Ivo Lepp, kellel on korralik akutrell kukkunud alla seitsme meetri kõrguselt ja sellega sai tööd edasi teha. Oma kogemuste najal usub ta, et paarimeetrine kukkumine trelli eriti ei kahjusta. Küll aga on odavamal tööriistal asfaldile prantsatades korpus mõranenud ja masin ise suisa töövõimetuks muutunud.

ASi FEB Satter tootejuhi Tanel Maasoo seletusel sõltub trelli löögikindlus masina sihtotstarbest.

Hinnalisemad ja professionaalsemad ehitusobjektidel päevast päeva kasutatavad akutrellid taluvad väiksemaid ja suuremaid põrutusi. Kodustel, harva kasutatavatel ning odavamatel tööriistadel on löögikindlus väiksem.

Igal akutrellil on oma eluiga, umbes 3-5 aastat. Võrreldes Einhelli, Makita ja Milwaukee trelle, leidis Maasoo, et esimesena kustub kaheksatunniste tööpäevade järel Einhelli riist, kuna see pole selliseks koormuseks ette nähtud.

Akutrellide akude mahtuvus ulatub kolme ampertunnini. Odavamatel masinatel on aku mahtuvus 1,3 ja isegi vähem ampertundi, seega kulub laadimisele enam aega. "Võites trelli hinnas, antakse tihti järele aku muude omaduste juures," tõdes Maasoo.

Aku mahtuvust vähendab kõvasti külm. Välistingimustes kestab aku aasta, trell ise kaks. Niiskus, tolm, metallipuru kurnavad tööriista. Põhiliselt väsivad pöörlevad osad, elektriühendused. Kui kasutada odavat trelli masstöödel, rikub suur ülekoormus trelli võlli, mähise ning teised elektriosad.

Maasoo seletusel sobib kodus kasutamiseks universaalne, väike ja käepärane iselukustuva padruniga akutrell. Sellel on 1,5-13 mm padrun, et puurida auke, paigaldada tüübleid, keerata kruvisid ja lihvimisketta abil puhastada väikseid pindasid.

Koduse tööriistana peaks asja ära ajama 12-14voldine ja 1,2-2,0ampertunnise akuga trell. Profitööriistadel on aku mahtuvus kuni 3,6 ampertundi ning tööpinge 14,4-36 volti. Kui on vaja puurida auke betooni või kivipinda, peaks trellil olema löökfunktsioon.

"Kui trelli kasutatakse harva ja ainult pildi seina kinnitamiseks, ajab asja ära ka postimüügikataloogist ostetud toode," tõdes ASi K-Rauta tööriista tootejuht Risto Kippasto. Kui aga säästupoest ostetud tundmatu tootja seadmega üritada maja ehitama hakata, võib saada masin otsa kiiremini, kui inimene on seda karta osanud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474