28. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endise aselinnapea kinnisvaraäri pankrotis

Kohtla-Järve aselinnapeana töötanud Benno-Mihkel Valdi kinnisvarafirmad on maksuvõlglased või pankrotis, korter ja kinnistud aga pankrotivarana sundmüügis. Meest ise pole võimalik telefonitsi tabada.

Juba suvest müüvad pankrotihaldurid Valdi firmale kuuluvaid kinnistuid, kuid ostjaid pole. Kohtutäitur müüb ka Valdi nimel olevat Tallinna-korterit aadressil Liivaoja 14, selle alghinnaks oli 1,71 mln kr.

Alates suvest on mitmetel kordusenampakkumistel olnud müügis ka Valdi firma Hartes Vara seitsmehektariline kinnistu Saaremaal Kaarma vallas Upa külas. Pankrotihaldur Kalev Mägi ütles, et kui alguses oli hind 6,2 mln kr, siis tänaseks on see langenud 1,5 mln kroonini. Ostjaid aga pole. Kinnistule on seatud 4,6 mln kr hüpoteek SEB panga kasuks.

"Kinnisvaraga on nii nagu on, üldse kaubaks ei lähe. Ei oska öelda, mis saab. Eks see sõltub hüpoteegipidaja otsusest," lausus Mägi. Üks võimalus on tema sõnul jaotada kinnistu eraldi elamumaadeks ja neid eraldi müüa.

Ka teise Valdi osalusega firma Westline Trade kinnisvara on hüpoteegipidaja SEB nõudel pandud kohtutäituri poolt sundmüüki. Tegu on kolme elamumaaga Harjumaal Järsi külas. Kahe kinnistu hüpoteegiks on seatud SEB kasuks ligi 4,2 mln kr, kolmandal on 475 000kroonine hüpoteek kinnistu endise omaniku Helve Korbe kasuks.

Korbe tunnistab, et tõenäoliselt on tema oma rahast ilma, sest esmajoones rahuldatakse nõuded pankade vastu. Korbe ütles, et müüs oma maa Valdile, kuid viimane jäi talle võlgu. Kahekorruselisi kortermaju ei jõudnud Vald aga karbist kaugemale ehitada, sest enne tuli kinnisvarakrahh.

Westline Trade'i osanikud on Benno-Mihkel ja Boris Vald ning Fjodor Voronin.

Lisaks sellele, et Valdi firmad on pangale võlgu, on tema ettevõtetel ka maksuvõlad. Westline Trade'i maksuvõlg ulatub 124 845 kroonini, Bradmani võlg on 94 893 kr.

Benno-Mihkel Valdi polnud võmalik tabada, kuna tema mobiiltelefonil vastab hoopis teine, vene keelt kõnelev isik.

Vald valiti Kohtla-Järve aselinnapeaks 2003. aastal, kui ametis sai ta olla vaevalt kümme kuud. Mehe tööga poldud rahul ning talle esitati umbusaldusavaldus. Aselinnapeale heideti ette, et kuigi talle on koos kompensatsioonide ja hüvitistega makstud ligi 200 000 kr, käib ta tööl ebaregulaarselt, mis kutsus esile teiste linnaametnike pahameele.

Kohtla-Järve linnavolikogu liige Voldemar Lehter meenutab, et Valdil olid rohkem ärihuvid ja -eesmärgid. Küsimusele, kas aselinnapeal oli töömoraali ja kas ta sai tööga hakkama, vastas ta, et midagi oli. "Kuid tööga ta hakkama loomulikult ei saanud. Eks võõras inimene ja võõras linnas. Üheksa kuuga oleks pidanud ikka jalad alla saama,“ rääkis Lehter.

Vald ise ütles toona ajalehele Põhjarannik, et tema põhitegevus on seotud kinnisvaraarendusega. "Viimane suurem projekt oli Haabersti jäähall Tallinnas, kus mul on ka mõningane osalus. Tegeleme ehitusettevõtetele kruntide ettevalmistamisega. Mul on ka mõned kaubanduspinnad Tallinnas, mida välja rendin," lausus ta. "Viimasel ajal olen põhimõtteliselt tegutsenud üksinda. Praegu on mu äride seis ikka üle keskmise," lisas Kohtla-Järve aselinnapea.

Mis on kinnisvaraäris peamised nipid ja võtted, mis edu toovad, küsis Põhjarannik. "Sisetunne, hea nina ja oskus õigel ajal õiges kohas olla. Muidugi peab valdama informatsiooni ja omama sidemeid," vastas Vald.

Varem tegeles Vald enda sõnul kruvikaubandusega, saunapuude Soome viimisega ja autoäriga. "Ma ei oska praegu isegi arvata, millised probleemid mul võivad tekkida. Kuid minu tegevusvaldkond on õnneks selline, kus pole võimalik midagi kihva keerata, saab ainult asju paremaks muuta," kinnitas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474