29. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Terroristid andsid löögi nii Mumbai linna kui kogu India majandusele

Terroristide äsjased rünnakud India majanduspealinnas Mumbais ähvardavad riigi majanduse niigi pilvist tulevikku ja kõigutavad kava muuta linn tähtsamaks regionaalseks finantskeskuseks.

India rahandusministeeriumi ametnikud ja börsitegelased on kaua püüdnud välja käia Mumbai potentsiaali suure rahvusvahelise finantskeskusena, kuigi otsustajad väljastpoolt on ses suhtes jäänud skeptiliseks, kirjutas New York Times. „Ma ei tunneks end mugavalt, kas peatudes või osaledes ärikohtumisel Taj Mahali või Oberoi hotellis, vähemalt lähemas tulevikus,“ rääkis uuringufirma Copal Partners president Joel Perlman.

Just need luksushotellid, lisaks Tower, kus välismaised äritegelased armastasid peatuda, langesid üle 150 inimelu nõudnud terrorirünnakute alla. Seekord olid tapjate sihikul eriliselt just välismaalased. Võib võtta aega, enne kui need hotellid saavad taas äritehingute sõlmimise keskusteks. Alates 2004. aasta algusest terrorismi läbi hukkunud inimeste arvult on India Iraagi järel maailmas teisel kohal, on arvutanud Hong Kongis baseeruv firma Political and Economic Risk Consultancy.

India tähtsaim börsiindeks Sensex on aasta algusest langenud kaks korda, kuna välisinvestorid on kriisi ajal miljardeid dollareid riigist välja viinud. Enne rünnakuid hindas First Global India 2009. aasta majanduskasvuks 6% ja 2010. aastaks 4%. Praeguse kasvuga võrreldes tähendab see aeglustumist, olles arenenud riikide miinusmärgiga numbrite kõrval siiski hea näitaja.

Mumbai jaoks võib rahvusvaheline finantskriis koos suurenenud terrorismihirmuga lükata linna jätkuva arengu plaane aastateks edasi. Turism, mis annab Indias tööd 20 miljonile inimesele, tõmbub samuti vähemalt ajutiselt tagasi.

"Turistid on muutliku meelega ja närvilised," kommenteeris arenevatele turgudele spetsialiseerunud uuringufirma Business Monitor International juht Matthew Brooks. India valitsuse esindaja nimetas äsjaseid terroritegusid täielikuks erandiks ja mitte reeglipäraselt igapäevaseks ning avaldas arvamust, et pikemas perspektiivis need majandust ei mõjuta.

India läänerannikul asuvas Mumbais (varema nimega Bombay) on 13,7 mln elanikku, koos eeslinnadega üle 19 miljoni. Linn on India finantskeskus, sadam annab suure osa riigi merekaubandusest, hästi teatakse sealset Bollywoodina tuntud filmitööstust. Linn annab 5% üle miljardi elanikuga riigi SKPst. Mitte kaugel klaasist ja terasest pangatornidest asuvad siiski vaesed ja räpased agulid, kus edasiminekut on vähe märgata.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474