OPECi juht: muud naftatootjad ühinegu

Naftatootjate ühenduse juht Chakib Khelil
kutsus täna Venemaad, Norrat ja Mehhikot organisatsiooniga ühinema või vähemalt
kaasa tulema toodangu vähendamisega, et pidurdada nafta hinna langust.

Khelil, kes on ühtlasika Alþeeria naftaminister, ütles, et teised suuremad naftatootjad peaks „väljendama oma solidaarsust“ OPECiga kas sellega ühinedes või tootmise piiramise meetmeid järgides, vahendas Associated Press. Tema sõnavõtt järgnes tänasele nafta hinna langusele 48 dollarile barreli kohta. Kauplemispäeva algul käis hind veelgi madalamal. Hinnalangus on jätkunud vaatamata OPECi nädalavahetuse teatele toodangu piiramise kavast.

Venemaa otsene ühinemine naftatootjate ühendusega ei ole sealsete valitsusametnike teatel kõne all, küll on aga ettevalmistamisel koostööleping, mida arutatakse veel sel kuul naftakartelli kokkusaamisel Alþeerias. OPEC (Organization of Petrol Exporting Countries) kontrollib u. 40% maailma naftatoodangust. Venemaa, Mehhiko ja Norra liitumisel saaks ta turgu valitseva positsiooni, mis suurendaks märgatavalt tema mõju nafta hinnale. OPEC seab oma liikmeile ekspordikvoote, suurendades või vähendades nõnda nõudlust maailma naftaturul. Sellest sõltub oluliselt turuhind. Tänavu ei ole OPEC kuidagi suutnud vältida nafta hinna kolmekordset langust alates juulikuu tipptasemest.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised