5. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riiklik järelevalve mängib tikkudega

Egon Hirvesoo on riigiametnik, kelle töö kvaliteedist sõltuvad inimeste elud. Tema juhitav meeskond vastutab pürotehnikafirmade üle tehtava järelevalve eest.

Äripäev võttis paar kuud tagasi luubi alla pürotehnikaga seonduva ja avastas ehmatusega mitmeid ebakõlasid.

Kohtume Hirvesooga tema kabinetis möödunud kolmapäeval. Kaks nädalat kestnud katsed mõjukalt riigiametnikult intervjuu saada on vilja kandnud. Mõni päev varem ilmus Äripäevas paljastus "Lapsed ja pommiladu ühe katuse all", mis pani erinevad riigiasutused üksteist puudlikus töös süüdistama. Kümme kuud on Tartu lapsed mänginud püssirohutünni otsas.

Lastepäevakeskusega ühes hoones asub firma Tulekild pürotehnikaladu, mis augustis tehtud fotodel meenutab küll pigem prügimäge. Tartu linn ja siseministeerium väidavad, et ladu tegutseb illegaalselt. Tulekild aga kaitseb end tehnilise järelevalve inspektsioonist saadud kasutusloaga, millel on Egon Hirvesoo allkiri.

See ei ole ainus juhtum, mille puhul tekib küsimus, kas tehnilise järelevalve amet on järelevalveasutus või pürotehnikafirmadele dokumentide vormistaja.

Imelik loataotlemine

Äripäeval on koopia elektronkirjast, mille kommenteerimisel jääb Hirvesoo mõneks ajaks vait. Kirja saatja, Ilutulestiku Keskus Arnika juhataja Eduard Tani aga nõuab ajalehelt kirja hävitamist ja keelab selle avalikustamise. Tema väitel pole erafirma ja riigiasutuse kirjavahetus avalik.

On üllatav, millises vormis toimub suhtlus kontrollitava ja kontrollija vahel ning jääb mulje, et lubade saamine on lihtne. Näitame kirja Hirvesoole. Ta uurib pikalt… "Tegemist on arvamuse küsimisega. Selliseid asju küsitakse kogu aeg. Ettevõtjad võivad küsida mida iganes, et äkki antakse lihtsamalt. See ei käi niimoodi."

Suve lõpul korraldas tehnilise järelevalve amet pürotehnikutele, tollitöötajatele ja politsei esindajatele suunatud teabepäev, kus ameti praeguseks lahkunud töötaja ütles kokkutulnutele, et nüüdsest enam võrdsematest võrdsemaid ei ole. Lisaks kõlas ettekandjalt, et siiani on tehtud lubamatult palju seadusele mittetuginevaid otsuseid, tõlgendatud õigusakte meelevaldselt ning räägitud suusõnalistest lubadustest ja kokkulepetest.

Ameti sisekonflikt

Siit hargnebki üks tehnilise järelevalve ameti sisene konflikt, kus kevadel pürotehnikavaldkonnaga tegelema hakanud töötajate sõnul avastasid nad eest paraja korralageduse. Ladude kontrollimine olevat kuni selle aasta suveni olnud üsna formaalne. Kontrolliti peamiselt müügipunkte.

Samuti vormistanud Hirvesoo töötajate selja taga ise lubasid, jätmata sellest arvutisse jälge. Nii vormistas ta selle aasta 2. mail isiklikult pürotehnikalao käitamisloa firmale Jupiter Plus. Samal päeval olid teised töötajad TTÜ Mäeinstituudi korraldatud konverentsil.

Peamiselt Venemaale pürotehnikat vahendava Jupiter Plusi puhul on huvitav fakt, et nad on tellinud eksperthinnangu "Planeeritava tollitsoonis asuva lõhkematerjalilao asukoha hinnang ohutusraadiuse alusel" Egon Hirvesoo vennalt Hasso Hirvesoolt.

Egon Hirvesoo hinnangul ei saanud endised alluvad lihtsalt oma tööga hakkama. Küll tunnistab ta, et pürotehnika valdkonnas on probleeme ning nendega ka tegeletakse. Kui midagi juhtub või kui keegi peab vastutama, siis vaadatakse kohe minu poole, ütleb ta pärast väljapääsu juures. "Mind võib ju vallandada, aga mis edasi saab?". Mehe silmas läigib pisar.

Enne loo trükkiminekut saime kinnitust veel ühele huvide konfliktile viitavale faktile. Hirvesoo käis 2007. aasta märtsis reisil Hiinas. Riigiametniku majutus- ja reisikulud maksis kinni pürotehnikute liit. Reis toimus Hirvesoo toonase otsese ülemuse Urmas Leitmäe teadmisel ja nõusolekul.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474