9. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara läheb kaubaks ka sularaha eest

Kinnisvaraturg Tallinnas näitab ajalehe Pealinn andmetel elavnemise märke, kusjuures paljud ostjad tasuvad kinnisvara eest sularahas.

Kinnisvarabüroo Uus Maa projektijuhi Pavel Ivanovi sõnul on tema praktikas suuremal osal juhtudest makstud kinnisvara eest sularahas. Ka Pindi Kinnisvara projektijuht Angelina Ilizina kinnitab, et on kliente, kellel ei ole kinnisvara soetamiseks laenu vaja, kirjutas Tallinna Linnakantselei poolt välja antav ajaleht Pealinn.

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel statistikat selle kohta, milline hulk tehingutest tehakse laenurahaga, milline ilma, ei paku, kuid tema arvates võivad enesele sularaha eest elamispinna ostmist lubada siiski vaid vähesed. Eeskätt on need tema hinnangul inimesed, kes ostavad kortereid raha eest, mis nad said kinnisvara müügist hindade kõrgeima seisu ajal. Või siis raha eest, mida nad kogusid või pangas hoidsid, kuid nüüd, majanduslanguse ajal, kinnisvarasse eelistavad paigutada. Võimalust, et musta turu raha kinnisvara omandades pestaks, Tõnis Rüütel eitab, kuna kinnisvaratehingud on liialt läbipaistvad ning igas etapis jälgitavad.

SEB äriarendusjuht Triin Messimas seostab sularaha eest kinnisvara ostmist laenude kallinemisega. Statistika kinnitab, et viimasel ajal ei ole eestimaalaste hoiuste maht kasvanud, sellest lähtuvalt eeldab ta, et viimasel ajal need pered, kellel hoiused olid, on hakanud selle eest kinnisvara ostma.

Eesti Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul näitab asjaolu, et inimesed ostavad kogutud raha eest kortereid üldist ebakindlust. "Konservatiivselt mõtlevate inimeste meelest on ainus võimalus oma vara hoida, paigutades see kinnisvarasse," lisas Vitsur.

Tallinna kinnisvaraturg on Pealinna andmetel viimasel ajal jälle märgatavalt elavnenud, firmad teevad sooduspakkumisi ning korteriruutmeetri hind on langenud peaaegu kaks korda. Eriti aktiivne ostu-müügitegevus on praegu Rabakülas Mustamäel, Vana-Kuuli piirkonnas Lasnamäel ja Kadriorus uute hoonet puhul.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474