12. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: Merko teeb nüüd tütarfirma Tallinn?

Ei saa me läbi Merkota - Merko Ehitus annab meediale ühtepuhku tööd ja leiba.

Kord on ehitusettevõttel silmatorkavalt head sidemed pealinnas keskerakondliku võimuga - kui meenutada sotsiaalmajade projekti või puhkealaks muudetavat endist paekarjääri Lasnamäel, kord Eestimaa Rahvaliiduga - maadevahetustehingud näiteks, kohtutee paistab olevat ees. Ja nüüd jälle - kaitsepolitsei kahtlustab Merkot Keskerakonnaga tiivaripsutamises.

Pistiseandmises kahtlustatakse Merko Ehituse juhatuse liiget (nüüdseks leping peatatud) Tõnu Kortsi. Asi on seotud Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõuniku Ivo Parbusega.

Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peab korruptsioonijahti keskerakondlastest munitsipaalametnikele alanud valimisvõitluses üheks strateegiliseks alustalaks Keskerakonna konkurentide seas ning osutab riigi tasandile, kus Savisaare sõnul käib palju laiahaardelisem mäng riigihangetega. Ju on Savisaar ses asjas paremini informeeritud kui Äripäev.

Palgi ja pinnu sündroom, toimetuse meelest. Võib mõlemat pidi vaadata. Ja õnneks vaatab ka kaitsepolitsei nüüd terasemalt kui varem.

Meil ei on piisavalt fakte, et täpsemini defineerida tegu, millega Merko nüüd seotud on. Asi alles hakkab hargnema, uurimine käib. Küll on toimetuse meelest aga Merko käitumine olnud hämmastavalt jultunud. Näib, et omanikud ja juhid on firma mainele käega löönud.

Selle asemel et toimuvat kommenteerida, distantseeris ettevõtte suuromanik Toomas Annus end üldse sellest, öeldes, et ta pole ammu Merko Ehituses käinud, et küsigu me temalt midagi Järvevana kohta - ta praegu selle projektiga seotud. Käed ehitustolmust n-ö puhtad.

Üleeilsete sündmuste kohta saatis ettevõte börsile teate alles eile lõunal, pahaaimamatud investorid kauplesid terve hommiku aktsiaga ja kergitasid selle hindagi.

Merko nõukoguga liitudes ütles ettevõtja Indrek Neivelt, et viie aasta pärast võiks ettevõtte turuväärtus olla üle miljardi euro.

Aga börsiettevõtte jaoks on just maine see oluline kapital, mis lõpuks määrab ka firma väärtuse. Merko mainest on igal juhul riismed järel ning see murendab ka käegakatsutavamat vara.

Maadevahetusskandaal sundis Merkot ettevõttest 250 miljoni krooni suuruse tüki eraldi tütarfirmasse paigutama. Kisub sinnapoole, et Merko peab tegema veel ühe tütarfirma, kuhu tõsta investorite silme alt ära võimalik Tallinnaga seotud patukott.

Veel mõni skandaal ja ehitusettevõttest ei jää järele muud kui tütarfirmad, mille põhitegevusalaks on kohtutee pehmendamine. Merkole terendavad mustad jõulud, aga usutavasti meeldib konkurentidele Merko tehtud jõulukink.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474