15. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VIDEO: Jumala abiga veerand miljardit

Veerand miljardit krooni lubab sotsiaalmaksuvõlglane, ASi Ergav Seitse juhataja Enn Kaljo (50) panna ühte Eestimaa pisialevikku vägeva turistipüünise püstitamisse. Kuigi kompleksi ehitamiseks ei ole sentigi raha, ei heiduta see Kaljot. Ta lubab kuu ajaga leida 160 miljonit krooni, et kompleksi esimest järku pärast pühi ehitama asuda.

Kaljo arvates on jutud kriisist ülepaisutatud. „See on üks suur mull! Ega maailmast ei ole raha otsa saanud. Räägitakse kriisidest, aga tegelikult raha seisab lihtsalt paigal ja need, kes seda valvavad, tahavad inimestelt väga palju katet saada. Meie igatahes pankadest raha ei küsi. Senikaua, kuni nad ise seda ei paku, me neilt ei küsi,“ on Kaljo kindel.Ehitamiseks on Kaljo sõnul praegu hea aeg. „On palju vabu töökäsi. Ehitajad on valmis kasvõi päevapealt siia 100 inimest saatma. Ainult raha taga hetkel asi natuke seisabki. Aga meil käivad läbirääkimised rahvusvahelise investoriga. Hetkel me sellega tegeleme. Kuni pole lepingut, ei saa ka öelda, kes see on,“ salatseb Kaljo.

Salatsemiseks on ka põhjust. Mees lubab koos Järva-Peetri Sihtasutuse, Kareda endise vallavanema Ülo Ansbergi, KEK-i Ehituse ja ühe Tallinna marketingifirmaga rajada Järvamaale, Peetri alevikku 250 miljonit krooni maksva vabaaja-ja puhkekeskuse, kus muuhulgas leiaks koha 70, hiljem koguni 250 toaga hotell, saunade ja basseinide ning kunstliku troopilise rannaga spaakompleks, ujula, lisaks ajastupark koos muinasaja maalinna, muinasküla, jahuveski ja rehetares asuva trahteriga.Kompleksi kuulub ka lätlaste Lidoga sarnanev söögikoht Kuningate Koda, muuseum, golfikeskus Peetri alevikku ümbritsevatel maadel ja püramiidjas kosmoseenergia keskus.Keskuses asub omakorda uuendusliku tehnika, katsete ja meditatsiooni tarvis mõeldud kosmilise energia koondumise keskus ning lendava ketta kujuline universumi teater.Kõigele sellele lisaks kuulub kompleksi ovaalse kujuga Peetri ärimaja, kus asuvad selvekauplus, kaks restorani, pangakontor, konverentsikeskus, bürood, helikindlate seintega muusikastuudiod ja 12 luksuskorterit.

Olematu turismikompleks tutvustab end juba laiali jaotatavas reklaambrošüüris nii: „Hea elamus on kui elu täis armastust ja lilli, avastusi ja isetegemisrõõmu. Siinses elamuste paradiisis leiad end kui kõrberändur keset oaasi. Tule ja sa ei kahetse – las elamus saab osaks sinu elust!“Kuigi alles oktoobri lõpus registreeritud aktsiaseltsil ehituseks hetkel sentigi raha ei ole, hangitakse seda 21. detsembrini kestva aktsiaemissiooniga.„Aktsiad saab vormistada ja osta meie internetileheküljel. Ka saab aktsiaid märkida Paide turismiinfopunktis. Oleme neile teemat tutvustanud ja neid ses suhtes instrueerinud,“ räägib Kaljo.

Paide i-punkti juhataja Piret Sihver ei suuda selle väite peale naeru tagasi hoida.„Järjekordne fantaasia! Kahjuks ei saa siin aktsiaid märkida,“ muheleb Sihver. "Unistused ja fantaasiaid on suured, praktiliselt NASA kosmosekeskuseni välja, aga… Kardan, et kes väga suurelt unistab, sel need unistused ei täitu,“ hoiatab ta.Kaljo lubab kevadel ettevõtmise tarvis raha küsida ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt. Sealt soovivad turistilõksu arendajad saada 30-40 miljonit krooni.„Esimese aktsiaemissiooni käigus loodame kokku saada 2,5 miljonit krooni, et sellega ehitus juba jaanuaris käima lükata. Praegu on kokkulepe KEK-i Ehitusega. Omafinantseeringuga tuleb kõiki töid alustada. Ehitaja ka meilt kohe raha ei oota. Aga aktsiaemissioone teeme hiljem veel,“ lubab ettevõtja.Kaljo sõnul on kompleksi arhitekt Vilen Künnapu – Eesti üks tuntumaid, hinnatumaid ja kallimaid arhitekte. Künnapu hoolitses aastaid tagasi praeguse Kareda vallamaja ja endise kontorihoone arhitektuuri eest.

Mullu novembris tutvustas Künnapu Kareda vallavolinikele silindrikujulist spaad, mida ümbritsevad suursugused sambad. See kavand kajastavat igavesi väärtusi. Künnapu on ajakirjanduses öelnud, et Peetri alevikus on vägi sees.„Kui sõidan siiapoole, siis seitse kilomeetrit enne hakkab mu süda nii õudselt taguma,“ on ta tunnistanud.Hooneid köetakse Enn Kaljo sõnul päikese-ja tuuleenergiaga. „Tuult siin jätkub. Igast suunast puhub. Moodsad päikesepaneelid suudavad energiat toota ka sellise uduse ilmaga. Mingit uut katlamaja me siia igatahes ehitama ei hakka. Näiteks püramiidi katame üleni päikesepaneelidega,“ räägib Kaljo.

Kohalikud imeprojekti ei usu

Küla vahel jalutava Sirje sõnul on jutud ilusad, aga raha selleks vaevalt saab.„Ei usu hästi, et seda siia tuleb. Lihtinimesele sinna vaevalt asja on. See pidi olema norrakate projekt. No ma ei tea… Mida otsivad norrakad enda ilusalt maalt siia pärapõrgusse. Sohu! Siinsamas on ju ilmatu suur soo ja selle servas on sääsed,“ naerab Sirje.Ta mäletab, et just soo serva plaanivad ärimehed rajada ühe paljudest objektidest.„No sealt panevad külalised igatahes esimese poole tunni järel lõiget,“ muigab Sirje.

Kohaliku kaupluse juhataja Lea Rätsep ootab kompleksi ehituse algust pikisilmi. Siis oleks poes kohe sadakond ostjat rohkem. Rätsepa sõnul oleks aga veelgi parem, kui ehitised ka kunagi valmiksid ja turistid Peetrisse jõuaksid.„Praegu peavad kõik siin neid plaane imeks, aga imedesse ja ilusatesse asjadesse peab uskuma. Kas just järgmisel suvel see hotell avatakse, aga plaanid on suured ja ehk kunagi siiski,“ loodab kaupmees.Kareda valla ametnikud prahvatavad Ergava Seitsme nime kuuldes naerma. Nad teavad, et firma soovib juba jaanuaris vanast kolhoosi kontorihoonest hotelli hakata ehitama, kuid seni ei ole keegi vallalt ehitusluba taotlenud. Ka ei ole koostatud ega algatatud edaspidiste ehituste jaoks vajalikku detailplaneeringut.Investeeri Peetrisse!

Selle nädala lõpuni kestab AS Ergava Seitsme aktsiate esmaemissioon. Selle käigus pakutakse 100-krooniseid nimelisi lihtaktsiad, nimelisi 100-krooniseid hääleõiguseta eelisaktsiad ja 500-krooniseid vahetusvõlakirju.

Tarbijakaitsjad uurivadTarbijakaitseameti kohalik peainspektor Pille Reinsalu võttis 2. detsembril Paide i-punktist kaasa mõned Peetri üliprojekti trükireklaamid. Tema sõnul algatati menetlus, sest materjalis ei ole sõnagi sellest, et puhkeküla kirjeldus on pelgalt tulevikuvisioon.

„Seisukoha andmiseks on vaja analüüsida mitut erinevat õigusakti sealhulgas tarbijakaitseseadus, võlaõigusseadus, reklaamiseadus jt . Lisaks on tegemist väärtpaberite müügiga, mille kohta on eraldi regulatsioon,“ lisab ameti osakonna juhataja Hanna Turetski.

Investor: niisama istuda ka ei saa

Kareda endine vallavanem Ülo Ansberg investeeris projekti 50 000 krooni. „Olin rohkem nagu idee alguses seal lähemal. Praegu olen eemaltvaataja,“ märgib ta.Kas Ülo usub, et Enn Kaljo suudab kuu ajaga ligi 160 miljonit krooni leida?„Ei tea. Need on kõik sellised väga rasked plaanid. Finantskliima praegu kuigi soodne ei ole. Midagi peab aga ikkagi tegema. Niisama istuda ei saa,“ arvab Ansberg.

Kes on Enn Kaljo?

Kuressaares sündinud, seal Kingissepa põhikooli ja Saaremaa Ühisgümnaasiumi (autojuhtimise eriklass) lõpetanud lahutatud, nelja lapse isa Kaljo kirjutab enda CV-sse, et on end alates 1978. aastast „pidevalt erinevatel elualadel täiendanud“.Oma koduleheküljel ütleb ta nii: „Minu maailm - see on midagi, mis kunagi ei saa valmis ja mis areneb pidevalt ja kus kõik on alati korras ja täiuslik, kus keegi ei kuulu kellelegi ega keegi ei oma midagi. /-/ Minu maailmas on kõik võimalik ja tänu positiivsele mõtlemisele ja mõtte vaimule allutamisele saab ka nähtamatu nähtavaks - kui vaid tahe on olemas.“Kaljo on Uue Energia Keskuse asutajaliige.Varem on ta muuhulgs töötanud ehitajana, Vasalemma Aedlinna Seltsi esimehena, tsiviilkaitsestendide kujundajana Dušanbes, vabakutselise maalikunstnikuna, Oma Saare reporterina, vetikakorjajana, Vilsandi Rahvuspargi spetsialistina, inglise keele õpetaja ja Sauga valla projektijuht-koordinaatorina. Samuti on mees kirjastanud vaimse sisuga raamatuid. Kaljo kuulub Sathya Sai Baba Eesti Ühingusse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474