17. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasiinod röövlite meelevallas

Kasiinod, kus iga päev keerutatakse märkimisväärselt suuri summasid sularaha, on muutunud kerge sissetuleku hankimise allikateks. 2008. aastal on kasiinoröövide arv võrreldes möödunud aastaga kasvanud seitse korda.

Kui veel 2006. aastal ei toimunud kasiinodes ühtegi röövi, siis 2007. aastal rööviti kasiinosid neljal korral. 2008. aastal on kasiinod röövlite ohvriks langenud juba kahekümne ühel korral, seitsmeteistkümnel juhul olid mängus ka tulirelvad. Alustatud kriminaalasjadest on suudetud lahendada vaid kolm.

Eesti Hasartmängukorraldajate Liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel on probleemiga vägagi hästi kursis. Rüütel ütles, et kasiinooperaatorid teevad politseiga tihedat koostööd. Nii kasiinooperaatorid kui politsei jäid selle teema koha pealt siiski napisõnalisteks.

Kuigi pea iga nädal rünnatakse mõnda mängusaali, ei ole kasiinooperaatorid oma raha paremaks kindlustamiseks huvitatud mänguautomaadisaalidesse turvameeste palkamisest. Seda Rüütli sõnul seniks, kuni keegi pole kallaletungis kannatada saanud. „Kui kasiinos oleks turvamees, ja veel relvastatud, läheks röövi käigus kindlasti verevalamiseks,“ oli Rüütel veendunud ja ütles, et tekkinud olukorraga tegelemine ja röövlite ohjamine peaks olema pigem politsei kompetents.

Kasiinode turvameetmeid muudeti neli aastat tagasi, kokkuhoiu eesmärgil – kasiinodes loobuti turvameestest, alles jäi vaid häirenupp. Nagu kasiinotöötajad ise räägivad, kes suuremalt jaolt on noored naised, toimuvad röövid peamiselt hommikuti, kui mänguautomaatidest sinna ööpäeva jooksul kogunenud raha välja võetakse. Keegi neist ei kavatse oma eluga riskida, seepärast avaneb võimalus häiret anda alles siis, kui röövlid koos saagiga juba oma teed läinud on.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimehe Jaanus Rahumäe sõnul on iga relvastatud rööv väga ohtlik. Nende puhul pole aga kõige murettekitavam mitte see, et kasiino rahast ilma jääb, vaid pigem innustus ja võidurõõm, mida vargad iga õnnestunud röövi puhul juurde saavad. „Kui raha kätte saamine on nende jaoks nii lihtne, provotseerib see neid aina uutele ja uutele kuritegudele,“ märkis Rahumägi.

„Vaid kolm lahendatud juhtumit näitab politsei halba tööd,“ nentis ta ning lubas anda oma panuse välja selgitamaks, miks tulirelvadega kurjategijad ikka veel rahulikult vabaduses ringi jalutavad.

Caesari Turvateenistuse ASi juht Eduard Rodtšenkov ütles üheselt: „Turvamehed peab kasiinodesse tagasi tooma, sest see alandaks oluliseks relvastatud röövide riski.“ Tema sõnul tuleb arvesse võtta, et sellistes olukordades ei satu ohtu mitte ainult kasiinode noor naispersonal, vaid ka kliendid.

Olukord muutus Rodtšenkovi sõnul kriitiliseks selle aasta kevadel ning ei puuduta mitte ainult kasiinosid. Riskigruppi kuuluvad kõik kohad, kus suuremad summad sularaha liikvel on.

Ainukene lahendus on tema sõnul see, kui riik otsustab röövlitega tegelemise tõsiselt käsile võtta. Ja kuna relvastatud rööv on kahtlemata üks tõsisemaid kuriteoliike, tuleb riigil sellega tegelema hakata kohe praegu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474