17. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kilk 2006. a Keskpäevatunnis: ma pole maid vahetanud

Täna maadevahetuse skandaali sattunud Rein Kilk tunnistas 2006. aasta sügisel Kuku raadios, et pole maid vahetanud.

Kilk rääkis seda kaks nädalat pärast maa-ameti juhi Kalev Kanguri ja mitme ettevõtja vahistamist eetris olnud Kuku Keskpäevatunnis.

"Sa võiksid küsida minu näiteks seda, kas mina olen midagi vahetanud või mingi kasu saanud," pöördus Kilk 14. oktoobri 2006 saates temaga koos stuudios olnud Hannes Rummi poole. "Vastan, ei ole, kahjuks," ütles Kilk toona.

Samuti kahtles Kilk kahe aasta eest Kuku raadios, kas maadevahetuse afääri sattunud lugupeetud inimesi on vaja kinni pidada. "Ütlen teatava ohkega, et me saaks ju asju ka teisiti ajada, ka omavahel. Kas õhu puhastamiseks või asjade selgeks rääkimiseks on just vaja soliidsete inimeste pikaaegset vangisistamist," küsis Kilk.

"Kas selline väike sootsium, nagu Eesti on, kas me omavahel teatud asju ei saaks selgeks rääkida. See on ka minu karjatus või hüüatus aeg-ajalt olnud siit Kuku raadio stuudiost, et räägime teatud mängureeglid selgeks. Kui me seda ei tee, siis keegi astub järgmise sammu, järgmise sammu, et kus need piirid on," lisas ta.

Selle peale küsisid samuti saates osalenud Hannes Rumm ja Toomas Sildam, mida Kilk piiride all mõtleb, kas soovitab silma kinni pigistada. "Ei, absoluutselt mitte. Ma ütlen, et lepime enne teatavad asjad kokku ja teeme seda kuidagi tsiviliseeritult," vastas Kilk.

"Ma räägin seda, mida toimus aasta või poolteist tagasi. Selle asemel, et teha neid asju nii, et libiseda halli tsooni, oleks pidanud enne ikka mõtlema eesti ettevõtjad ja advokaadibürood, ilusa nimega advokaadid Missik, Meidra ja Markus, siis maa-ameti juhatajad oleks pidanud mõtlema, kas teatud piire ei ületata nende tehingutega. Praegu ei ole midagi tõesti teha, nagu ütleb peaminister – sõnas, pildis, helis on kõik salvestatud, fikseeritud, küllap leiab see kõik ka tõendamist," jätkas Kilk.

"Kas me ei peaks juba eos püüdma omavahel kokku leppida, et me teatud piire lihtsalt ei ületa, sellest tuleb jama. Väidetud on ju poolteist aastat, et see on juriidiliselt korrektne," ütles Kilk 2006. aasta oktoobris Keskpäevatunnis.

Samas saates võrdles ta maadevahetajaid Skype'i leiutajatega. "Neid vahetusi on ju ka kõige kõrgemal tasemel seni avalikult ja ametlikult heaks kiidetud. Varsti juba poolteist aastat tagasi kirjeldati asja Eesti Ekspressis detailselt. Siis kinnitati kõige kõrgemal tasemel, et kõik on okei. Need, kes seda ei tee, nendest jäi mul küll poolteist aastat tagasi mulje, et need on lihtsalt lollid. See mulje on kõigil, kes seda ei tee, et see ongi üks ülitulus ettevõtluse vorm. Nii nagu näiteks Skype’i loomine või mõni muu innovatiivne tegevus," ütles Kilk.

Vahetult maadevahetuse skandaali lahvatamise järel, 7. oktoobril 2006 eetris olnud Kuku Keskpäevatunnis tunnistas Kilk, et 2005. aastal Eesti Ekspressis ilmunud maadevahetuse skeemi kirjeldus mõjus nagu nagu kärbsepaber kärbestele. "Nagu liimipaber, et vaadake, kus on osavad ärimehed ja oskavad äri ajada," ütles Kilk toona.

Samas rääkis Kilk, et ka temal tekkis huvi maadevahetuse vastu. "Hakkasin ka oma maatükke läbi vaatama, kas ei ole kusagil mõnda musta toonekure pesa eks ole jne. See oli selline asi, et see on uus äriidee, nagu mõned vennad teevad Skype’i, said rikkaks, osad vennad, eks ole, teevad mõne kihvti laevaliini, nüüd tegid maa-asju, küll on kihvt asi," rääkis ta.

Maadevahetust nimetas Kilk seaduslikuks tegevuseks. "Asi ei ole mitte selles, et keegi vahetab maad, mis on tõesti täiesti seaduslik tegevus, küsimus ei ole ka selles, et kellelgi on tuttav minister, mis ei ole ka mitte midagi ebaseaduslikku. Küsimus on selles, jälle tsiteerin peaminister Andrus Ansipit, kes tarvitas sõna altkäemaks, et nimetame selle asja ka välja. Räägime nendest detailidest, ka arreteerimistest ja lahti laskmistest," sõnas Kilk.

Selles saates käsitles Kilk ka kahtlaste maadevahetuste eest kinni peetud Tullio Libliku kiire vabastamise teemat. "Siiski üks inimene arreteeriti veel, kelle nimi on Liblik, Saaremaa mees ja tuntud Saaremaa ettevõtja ning kuurortide omaniku poeg. Huvitav oli minu jaoks see, et üks mees arreteeriti täpselt samadel alustel ja lahti lasti. Minu küsimus on, kas siis tema tuntud isa... – nagu laulusalm ütleb, et "vaata aga taati, jalul juba varavalgest saati" – aitas poisi välja. Või siis on see, mida on kuulda, et poiss läks 24 tunni jooksul lihtsalt lõhki ja rääkis ära," spekuleeris Kilk.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474