17. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marsh: krediidikindlustusseltsid kärbivad oma riskiportfelle Baltikumis

Finantsinstitutsioonid hindavad oma turupositsioone erinevates riikides ning seda, kuidas rasketel aegadel toime tulla - üks rahvusvaheline krediidikindlustusselts tühistas hiljuti enamus Baltikumis väljastatud krediidilimiitidest, selgitas Marsh Kindlustusmaakler AS arendusjuht Mariko Rukholm.

Rukholm ütles, et see, et välisettevõtted ei anna Eesti tootjatele tooraine ostmiseks enam maksetähtaega ning nõutakse 100% ettemaksu, pole Marshile võõras probleem.

„Mitmed ettevõtted on meie poole abi saamiseks pöördunud sarnase murega – nende välispartner on neile teatanud, et ei saa kahjuks neile enam krediiditingimustel müüa ja soovib edaspidi kauba eest ettemaksu,“ lisas ta.

„Arusaadav, et Eesti ettevõtteile jääb selline järsk sõnum üsna mõistmatuks, eriti kui seni on oma kohustustest korrektselt kinni peetud.“

Rukholm rääkis, et probleemi põhjuseid tuleb täna otsida ülemaailmsest finantskriisist ja sellest, kuidas finantsinstitutsioonid erinevate riikide ja nende ettevõtete olukorda lähituleviku võimalikes muutustes hindavad.

„Hinnatakse ka oma turupositsioone vastavas riigis ja seda, kuidas rasketel aegadel toime tulla. Näiteks üks rahvusvaheline krediidikindlustusselts on hiljuti otsustanud oma riskiportfelli Baltikumis oluliselt kärpida, tühistades enamus Baltikumis väljastatud krediidilimiitidest,“ märkis ta.

„Kui nüüd juhtumisi Eesti ettevõtte välispartner on just selles kindlustusseltsis otsustanud oma krediidiriskid kindlustada, siis tabaski teda tõenäoliselt ebameeldiv üllatus – krediiti enam ei pakuta, sest krediidilimiit on kindlustusandja poolt tühistatud,“ sõnas Rukholm.

Arendusjuht ütles, et sellises olukorras soovitame Eesti ettevõtteil kindlasti oma välispartneriga kontakteeruda ja välja selgitada krediidilimiidi taastamise võimalused. „Praktika näitab, et avameelsus värskete finantsidega, eriti kui nendega kõik korras on, ja välispartneri positiivne hinnang senisele koostööle võib aidata krediidilimiiti taastada.“

Rukholmi sõnul on ettevõtteid, kellel on maksetähtaja saamisega probleeme, erinevatest valdkondadest - toiduainetetööstus, puidukaubandus, tekstiilitööstus, hulgikaubandus.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474